Tările scandinave revin la viața pre-pandemică. Fără mască, fără certificat de sănătate

Aplaudând finalul unui spectacol la teatrul de pantomimă din Parcul Tivoli din Copenhaga, Bernard, pensionar din Franța, s-a declarat „fericit că a revenit la viața pre-pandemică, fără mască sau pașaport de sănătate, în Danemarca”, unde este în vizită la fiul său. „Mă simt liber” în acest regat scandinav, primul din Europa care a ridicat toate restricțiile de sănătate pe 10 septembrie.

Semn că „pandemia este sub control. Covid-19 nu mai este o boală amenințătoare pentru societate „, potrivit ministrului Sănătății, Magnus Heunicke. „Culegem beneficiile eforturilor noastre de a ține sub control răspândirea coronavirusului, atât timp cât avem la dispoziție una dintre cele mai puternice arme, vaccinarea”, spune el.

Revenirea la normal, după 548 de zile de restricții, nu a dus la o accelerare a epidemiei, potrivit ultimelor cifre ale autorităților: numărul de noi infectări a scăzut de la 834 pe 1 septembrie la 333 pe 27 septembrie. 75,9% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit prima doză și 74,3% sunt complet vaccinați.

Iar numărul deceselor s-a stabilizat la un total de 2.646 (sau 456 la 1 milion de locuitori). Nivelul spitalizărilor este scăzut (95), în timp ce noile cazuri de infectare au ajuns sub 400 pe zi, începând cu 15 septembrie.

Rezerve

Ministrul Sănătății rămâne preacaut. „Dacă vrem să realizăm imunitatea colectivă în această iarnă, trebuie să convingem și ultimii antivacciniști”, avertizează el, declarându-se „gata să reintroducă măsuri restrictive în cazul reluării epidemiei”.

„Pericolul nu este exclus”, avertizează medicul șef Jens Lundgren, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Copenhaga. „În acest moment, lucrurile merg foarte bine. Am recâștigat multe libertăți și efectul vaccinurilor ne-a ajutat”, spune el pentru Le Point.

Autor, alături de alți patru experți, al unui raport privind strategia pe termen lung denumit „Viața zilnică cu un sistem de alertă crescut”, comandat în mai de guvern și publicat la mijlocul lunii septembrie, Dr. Lundgren consideră că „nu suntem în afara pandemiei. De aceea trebuie să îi facem pe cetățeni să înțeleagă că ne putem regăsi în situații care necesită utilizarea unor măsuri restrictive. „În acest moment, este vorba despre cum vom învăța să trăim într-o societate deschisă, cu un nou virus și o nouă boală.” Pentru că este „puțin probabil ca noul coronavirus să fie eradicat în următorii câțiva ani numai prin vaccinare”.

Potrivit doctorului Lundgren, „În prezent nu există dovezi potrivit cărora coronavirusul devine mai puțin periculos în timp, dimpotrivă. Există riscul ca variante mai problematice să apară undeva pe planetă. Unele țări continuă încercările de eradicare a coronavirusului”, dar, potrivit expertului, „opțiunea este total nerealistă în anii următori”.

Prudență

De cealaltă parte a Mării Nordului, Norvegia și-a recâștigat, sâmbăta trecută, „viața normală, după 561 de zile de restricții severe care au marcat existența noastră cu constrângeri pe care nimeni nu trebui să le aibă”, spune premierul Erna Solberg. La fel ca danezii, liderul norvegian rămâne prudent, avertizând că „SARS-Cov-2 va rămâne cu noi ani de zile” și nu exclude reluarea măsurilor de sănătate în cazul răspândirii unei noi variante a virusului, chiar dacă 90, 6% din populația adultă norvegiană a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid.

În Finlanda, unde rata de vaccinare este de 60,8% (două doze), premierul Sanna Marin consideră că „este timpul să reluăm o viață normală”, iar restricțiile ar putea fi ridicate „la mijlocul lui octombrie sau puțin după” .

Singura țară europeană care a menținut societatea deschisă de la începutul pandemiei, Suedia, a ridicat toate recomandările pe 29 septembrie. „Dar vaccinarea [mai mult de 80% din populație a primit prima doză] nu va fi suficientă”, avertizează epidemiologul Anders Tegnell, spunând că „nu este posibilă eradicarea virusului” și temându-se de un nou val a variantei Delta.

Sursa: Le Point

Exit mobile version