Țările europene se confruntă cu cifre record de noi cazuri Covid. Cum se explică accelerarea puternică a epidemiei
Timp de aproape șase săptămâni consecutive, indicatorii au început să crească din nou în Europa, cu 250.000 de cazuri noi și 3.600 de decese înregistrate în fiecare zi, potrivit datelor oficiale pe țări, compilate de AFP. Situația este deosebit de dramatică în țările din Est, dar revenirea epidemiei este îngrijorătoare și în Occident, cu o creștere bruscă a cazurilor în Germania și Olanda. Doar sudul Europei (Spania, Italia, Malta, Franta…) pare pentru moment ferit de revenirea epidemiei.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția asupra ratei „foarte îngrijorătoare” de transmitere a SARS-Cov-2 observată în prezent în Europa, care ar putea provoca alte 500.000 de decese pe continent, până în februarie. „Suntem, din nou, epicentrul epidemie”, a spus directorul OMS Europa, Hans Kluge.
În Marea Britanie crește presiunea asupra spitalelor
Marea Britanie înregistrează aproximativ 40.000 de contaminări zilnic. Desigur, cifra este în scădere față de vârful de 50.000 de cazuri înregistrat pe 21 octombrie, dar presiunea asupra spitalelor crește, cu o mie de internări pe zi. În total, aproape 9.000 de pacienți Covid-19 sunt internați în prezent.
Care s-ar putea explica? Decizia guvernului britanic de a pune capăt obligatiei de a purta mască la jumătatea lunii iulie, în spații închise, și de a ridica majoritatea restricțiilor anti-Covid a fost adesea evidențiată. „Nu putem spune că situația este provocată în totalitate ridicării măsurilor, dar este posibil să fi jucat un rol”, subliniază epidemiologul și profesorul de sănătate publică Antoine Flahault, intervievat de AFP.
În Germania, o creștere bruscă a cazurilor
În Germania, numărul cazurilor Covid-19 a crescut vertiginos după sfârșitul vacanței de toamnă, joi fiind stabilit recordul de infectări zilnice de după decembrie 2020, cu 33.949 de noi cazuri în 24 de ore. În Germania, 19.702 de cazuri zilnice au fost înregistrate, în medie, în ultimele șapte zile, un număr care nu mai fusese atins de la sfârșitul lunii aprilie.
Cum se poate explica? Sunt incriminate rata mică de vaccinare în rândul unor grupuri ale populației și relaxarea măsurilor de prevenție. Potrivit ultimelor cifre ale Institutului Robert-Koch (RKI), 55,6 milioane de germani au primit două doze de vaccin, sau 66,8% din populație. „În prezent, ne confruntăm cu o pandemie a nevaccinaților și este masivă”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Jens Spahn, subliniind că paturile de terapie intensivă încep din nou să se epuizeze.
„Cel de-al patrulea val al pandemiei se dezvoltă, din păcate, așa cum ne temeam, pentru că numărul de vaccinați nu este suficient”, a adăugat președintele RKI, Lothar Wieler.
În Olanda, o creștere spectaculoasă
Creșterea cazurilor este spectaculoasă și în Țările de Jos. În ultima săptămână a lunii octombrie, au înregistrat o medie de 7.711 cazuri noi pe zi, o cifră cu 39% mai mare față de săptămâna precedentă, potrivit autorităților sanitare. „Numărul de infectări și de internări crește rapid”, a declarat marți premierul Mark Rutte, anunțând restabilirea restricțiilor de sănătate.
Purtarea măștii a devenit din nou obligatorie în unitățile publice închise, cum ar fi magazinele. Guvernul a reintrodus, de asemenea, regula de distanțare socială de 1,50 metri și extinderea obligației de a prezenta permisul de sănătate în locuri precum muzee și terase ale restaurantelor. De asemenea, premierul îi sfătuiește pe cetățeni să aleagă munca la distanță și să evite utilizarea transportului în orele de vârf.
Care sunt explicațiile posibile? Relaxarea protocolului sanitar, care îi face pe unii să renunțe la purtarea măștilor și la respectarea măsurilor de prevenție, este unul dintre principalii factori ai redresării epidemiei în Olanda. În schimb, rata de vaccinare este destul de ridicată: aproape 84% din toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste sunt complet vaccinate.
În Belgia, un nou focar
Între 25 și 31 octombrie au fost detectate, în medie, 7.758 de noi infectări Covid în fiecare zi, o creștere de 36% față de săptămâna precedentă, relatează RTBF. Televiziunea publică belgiană a mai raportat miercuri că „236 de internări” au fost înregistrate în 24 de ore, „o cifră care nu a mai fost întâlnită din aprilie”. „Toți indicatorii rămân pe un trend ascendent, chiar dacă în cazul contaminărilor, creșterea pare să încetinească încet”.
Suspiciunile se referă în principal la absența măsurilor de prevenție și purtarea măștii. Confruntat cu o creștere exponențială a cazurilor noi, comitetul de consultare belgian, care reunește miniștri federali, regionali și comunitari, a introdus și revenirea purtării măștilor în spațiile interioare deschise publicului, precum și generalizarea permisului de sănătate (Covid Safe Ticket). Peste 74% din populația belgiană este vaccinată, potrivit datelor de la Our World in Data.
În Cehia, Ungaria și Europa de Est, o situație alarmantă
Ultima săptămână a lunii octombrie a fost marcată de accelerarea puternică a pandemiei în Europa de Est: în Cehia (+ 101%, cu 4.100 de contaminări zilnice), în Ungaria (+ 92%, cu 2.600 de contaminări pe zi), în Polonia (+70%, cu 6.100 de contaminări pe zi), în Croația (+ 65%, 3.100 de cazuri zilnice), Slovacia (+ 63%, 3.400).
Țările baltice sunt și ele puternic afectate, până la punctul în care Letonia, cu o rată zilnică de contaminare de peste 1.000, a declarat luni stare de urgență sanitară, care va dura trei luni. Conform noilor reguli, masca devine obligatorie în toate spațiile deschise, iar orice angajat al domeniului public trebuie să fie vaccinat până pe 15 noiembrie. Toți letonii sunt încurajați să practice munca la distanță atunci când este posibil.
Rata scăzută de vaccinare pare să explice această situație catastrofală. De exemplu, doar 48% dintre letoni sunt complet vaccinați, ceea ce este una dintre cele mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană după Bulgaria, România și Croația.
Sursa: FranceTV Info
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook