Talibanii au mulțumit marți comunității internaționale, după o întâlnire de urgență în urma căreia s-au strâns 1,2 miliarde de dolari pentru Afganistan, țară aflată în pragul unui dezastru umanitar, dacă donatorii nu se mobilizează. „Mulțumim și salutăm angajamentul lumii (…) și le cerem să continue ajutorul pentru Afganistan”, transmite Amir Khan Muttaqi, ministrul afacerilor externe al noului guvern afgan.
De la revenirea la putere a talibanilor, pe 15 august, Afganistanul este parțial în impas, în special din cauza întreruperii fluxurilor financiare cu țările străine.
ONU a declarat luni că statele donatoare au promis un total de 1,2 miliarde de dolari pentru Afganistan.
„Emiratul islamic”, numele pe care talibanii îl dau statului, „va face tot posibilul pentru a acorda acest ajutor persoanelor care au nevoie, într-un mod complet transparent”, asigură Muttaqi.
Situația devine critică pentru milioane de afgani, afectați de secetă și de consecințele pandemiei Covid-19, pe lângă efectele războaielor din ultimele decenii. Potrivit ONU, în absența sprijinului, aproape întreaga populație afgană (97%) riscă să ajungă sub pragul sărăciei anul viitor, comparativ cu 72% în prezent.
Apel la americani
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni comunității internaționale să dialogheze cu talibanii – multe țări au refuzat inițial să acorde ajutor direct noului regim.
„Dacă vrem să promovăm drepturile omului pentru poporul afgan, cel mai bun mod este să mergem mai departe cu ajutorul umanitar” și să-l folosim ca „pârghie” pentru „toate celelalte aspecte care preocupă comunitatea internațională”, a argumentat el.
Statele Unite, care au cheltuit 2.000 de miliarde de dolari în 20 de ani de conflict afgan, au promis doar 64 de milioane pentru inițiativa ONU.
Șeful diplomației afgane i-a invitat să dea mai mult: „America este o țară mare, trebuie să dea dovadă de generozitate”. „Emiratul islamic” a „ajutat Statele Unite facilitând evacuările”, adaugă Muttaqi, referindu-se la cele peste 123.000 de persoane extrase din Afganistan la sfârșitul lunii august, „dar, în loc de mulțumiri, sunt discuții despre impunerea unor noi sancțiuni poporului nostru”.
Sursa: Le Point