Surse din guvernul german afirmă că vaccinul AstraZeneca are o eficiență de doar 8% pentru cei peste 65 de ani. Compania respinge acuzațiile
Citând surse guvernamentale, publicațiile germane Handelsblatt și Bild afirmă că vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca are o eficiență de doar 8% pentru persoanele peste 65 de ani. Acuzațiile au fost respinse cu fermitate de gigantul farmaceutic britanico-suedez. „Raportările care arată că vaccinul AstraZeneca/Oxford are o eficiență 8% în rândul persoanelor peste 65 de ani sunt total incorecte”, trasmite compania.
Bild a cotat eficiența la „mai puțin de 10%”, în timp ce Handelsblatt a precizat procentul exact, 8%. Membrii guvernului german care au lansat informația au rămas sub protecția anonimatului. Cele două ziare menționează că oficialii nu se așteaptă ca vaccinul să fie aprobat în Europa, pentru grupa de vârstă menționată.
„În noiembrie am publicat, în revista de specialitate The Lancet, date care arătau în mod cert un puternic răspuns imun oferit în cazul vârstnicilor, cu o rată de eficiență de 100%”, se apără compania.
Ministerul Sănătății din Germania a contrazis informațiile publicate în presă, sugerând că sunt rezultatul unor încurcături privind cifrele. „La prima vedere, se pare că s-a produs o confuzie: Aproximativ 8% dintre cei implicați în faza de testare au între 56 și 69 de ani și doar 3-4% aveau pe 70%”, spune un purtător de cuvânt al Ministerului.
Universitatea Oxford spune că „nu există niciun argument care să susțină astfel de informații”, potrivit Forbes.
Acuzațiile vin pe fondul unor tensiuni deja existente, privind întârzierile de livrare a dozelor.
Beneficiarii investițiilor masive din UE, producătorii de vaccinuri anti-Covid „trebuie acum să își respecte promisiunile și să-și onoreze obligațiile”, avertizează președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după anunțurile privind întârzierile de livrare din Europa.
„Europa a investit miliarde pentru a dezvolta primele vaccinuri și pentru a crea un adevărat bun comun global. Acum companiile trebuie să își respecte promisiunile ”, spune ea, în timp ce UE ridică tonul împotriva întârzierilor de livrare anunțate de Pfizer/BioNTech și de AstraZeneca.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook