Autoritățile sanitare din Franța constată o „creștere semnificativă a tulburărilor depresive” la sfârșitul lunii octombrie, în special legată de epidemia Covid-19 și de restricțiile impuse.
Această deteriorare a indicatorilor de sănătate mintală se observă de obicei odată cu sosirea sezonului de toamnă, când apar tulburări afective sezoniere, denumite și depresie de toamnă sau de iarnă.
Combinarea mai multor factori
Cauza exactă a acestei depresii sezoniere „nu este pe deplin înțeleasă, dar este adesea legată de expunerea redusă la soare în zilele scurte de toamnă și iarnă”, explică site-ul de sănătate publică din Marea Britanie. Se caracterizează printr-o proastă dispoziție, iritabilitate, un sentiment de lipsă de speranță, vinovăție, lipsă de valoare sau letargie, cu oboseală mai mare.
Însă anul acesta, persoanele care suferă de această depresie sezonieră vor fi și mai izolate în perioada de iarnă, ceea ce le-ar putea agrava tulburările.
Iarna, cuplată cu restrictiile pandemiei, duce la „mai puțină activitate, mai puțină socializare” explică pentru USA Today Dr. Lata McGinn, profesor de psihologie, „ca să nu mai vorbim de pierderea locurilor de muncă și pierderea celor dragi”. „Combinația tuturor acestor factori ne va pune mai mult în pericol în această iarnă”.
Psihologii intervievați de Washington Post evidențiază aceeași frică. „Persoanele cu risc de tulburare afectivă sezonieră pot fi aceleași persoane pentru care Covid a declanșat deja depresia”, spune Lisa Carlson, președintele Asociației Americane de Sănătate Publică.
O creștere a tulburărilor depresive în pandemie
Deoarece, de la începutul pandemiei, și în special odată cu măsurile restrictive care au urmat, numărul celor care suferă de depresie a crescut brusc. Un studiu publicat în revista științifică americană JAMA remarcă faptul că „prevalența simptomelor depresiei a fost de peste 3 ori mai mare în timpul pandemiei Covid-19 decât înainte”.
„O creștere a tulburărilor depresive face parte din consecințele psihologice ale izolării”, scrie pe site-ul personal psihologul și psihoterapeutul parizian Maria Hejnar.
Psihiatrul Jean-François Solal a explicat, de asemenea, la mijlocul lunii octombrie că a văzut un val de noi pacienți la începutul anului școlar. „Avem decompensări, fie în modul depresiv, fie în modul simptomatic, adică atacuri de anxietate, fobii, tulburări compulsive mai importante”, a descris specialistul.
La începutul lunii octombrie, Fundația FondaMental – o cooperativă științifică în domeniul bolilor mintale – a publicat un manifest prin care solicita mai multe resurse pentru tratamentul acestor patologii, dar și pentru implicarea psihiatrilor în „gestionarea pandemiei și a repercusiunilor acesteia”.
„Nevoia de îngrijire a sănătății mintale vor crește”
„Inevitabil, nevoia de îngrijire a sănătății mintale va crește în săptămânile și lunile următoare”, a declarat prof. Marion Leboyer, directorul Fundației.
Pe lângă consultarea unui profesionist, există deja metode de combatere a depresiei de iarnă, precum terapia cu lumină, o tehnică care constă în a te expune între o jumătate de oră și o oră la o lampă a cărei lumină specifică este aproape de lumina soarelui. De asemenea, se recomandă o dietă echilibrată și activitate fizică.
Pentru a suporta mai bine această perioadă, psihoterapeutul Benjamin Lubszynski recomandă momente frecvente de relaxare, pentru a „învăța să gestionam situațiile stresante și astfel să evităm toate consecințele negative care decurg”.
Sursa: BFMTV