Împotriva curentului, țara scandinavă preferă să parieze totul pe distanțare fizică și igienă și nu impune populației sale purtarea măștilor.
În timp ce în Europa și în restul lumii purtarea unei măști se răspândește pe străzi, o țară europeană încă rezistă acestei măsuri de combatere a pandemiei: Suedia. Țara scandinavă se remarcase deja în primăvară refuzând să-și izoleze populația pentru a evita o criză economică excesivă. Astăzi, Suedia continuă să respingă purtarea măștii, care nu apare nicăieri în recomandările de sănătate ale agenției suedeze de sănătate publică.
Bilanțul uman al pandemiei din Suedia este totuși departe de a fi cel mai bun: începând cu 27 august, 5.820 de persoane au murit de Covid-19 sau 57 de morți la 100.000 de locuitori. O cifră, desigur, departe de 86 de decese la 100.000 de locuitori în Belgia sau de bilanțul spaniol și britanic (62), dar apropiată de cea a Statelor Unite (55) și Italia (59), două țări au fost puternic afectate. În Franța, epidemia a ucis 46 la 100.000 de locuitori.
Distanțarea fizică
Dar guvernul suedez își apara strategia. Într-un videoclip publicat la începutul lunii iulie, ministrul Sănătății, Lena Hallengren, amintește că „toate țările fac tot posibilul”, însă consideră că „nimeni nu știe care este cel mai bun comportament de adoptat în fața acestui virus”. „Țările acționează diferit în funcție de răspândirea virusului și de organizarea societății. ”
Strategia suedeză se bazează, de fapt, aproape exclusiv pe distanțarea fizică – precum și pe igienă – atunci când, în Franța, de exemplu, este adesea relaxată și completată de purtarea unei măști. Adunările de peste 50 de persoane sunt încă interzise acolo, iar munca de acasă trebuie încurajată până la sfârșitul anului pentru a nu aglomera transportul.
Pe stradă, ca și în transporturi, Suedia preferă să se bazeze pe distanțarea fizică, mai degrabă decât să poarte o mască.
„Efecte perverse induse de purtarea unei măști”
Epidemiologul șef al agenției suedeze de sănătate publică, Anders Tegnell, a estimat pe 24 august la LCI că este „periculos să vezi măștile ca soluție la această pandemie”. În Le Figaro, el se justifică și indică „studii și dovezi științifice” privind eficacitatea purtării unei măști, care, potrivit lui, „sunt surprinzător de slabe”.
Sweden’s top epidemiologist Anders Tegnell says a massive decline in COVID-19 cases shows "the Swedish strategy is working.” Is he right? https://t.co/1vJ3wl8521 pic.twitter.com/bUQ9KEwJWp
— Natural Blaze (@TheNaturalBlaze) August 29, 2020
Anders Tegnell crede mai presus de toate că masca ar putea duce la o relaxare a distanței și a gesturilor de barieră. „Pot exista efecte perverse induse de purtarea unei măști, care poate fi contaminată și care poate fi atinsă. „Un discurs uimitor astăzi, dar care a fost cel al OMS – și al autorităților din multe tari europene – în urmă cu câteva luni, la începutul pandemiei, înainte de evoluția cunoștințelor științifice privind transmiterea virusului.
Dacă, la începutul lunii, vecinii săi erau încă pe aceeași linie, Danemarca, Finlanda și Norvegia au decis în cele din urmă, la mijlocul lunii august, să impună sau să recomande purtarea măștii în transportul public. Nu a fost însa un motiv pentru schimbarea discursului autorităților suedeze, care evidențiază încetinirea contaminărilor din țară începând cu sosirea varii. În Figaro, Anders Tegnell se asigură că nu este total închis la ideea măștilor: „Dacă contaminarea se accelerează, dacă avem probleme în autobuze și trenuri, este, desigur, o soluție pe care o vom analiza cu atenție. ”