„Toată lumea trebuie să respecte sfaturile și recomandările”. Confruntându-se cu agravarea epidemiei COVID-19, guvernul suedez a cere cetățenilor să respecte regulile de sănătate, deși nu sunt coercitive.
„Acțiunile fiecărei persoane, neglijența fiecărei persoane, au efecte”, a insistat premierul Stefan Löfven, îngrijorat de faptul că prea mulți suedezi cred că sunt autorizați să evite recomandările.
„Mulți fac ceea ce trebuie […], dar unii nu o fac”, a transmis liderul social-democrat într-o conferință de presă.
„Din păcate, se pare că ne îndreptăm spre un moment mai întunecat în ceea ce privește răspândirea infecției” și „riscăm să trăim situația pe care am avut-o primăvara trecută”, a avertizat el.
Executivul a anunțat miercuri interzicerea vânzării de alcool după ora 22.00, începând cu 20 noiembrie, până în februarie 2021. Toate unitățile autorizate să servească alcool trebuie să fie închise până la 22:30.
Suedia a urmat o strategie mai puțin strictă decât majoritatea țărilor europene: fără mască, fără izolare sau închiderea magazinelor. „Recomandările” au forța normelor, dar nu sunt însoțite de măsuri sau sancțiuni coercitive.
Începând de miercuri, au fost anunțate peste 4.000 de cazuri și 25 de decese suplimentare, aducând totalul la aproape 167.000 de cazuri și 6.082 de decese.
Rata de incidență a virusului a crescut cu 163%, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Pandemia ne va cere mai mult, nu mai puțin”, a avertizat ministrul Sănătății, Lena Hallengren.
Confruntate cu un al doilea val, autoritățile au introdus noi recomandări regionale, mai stricte, luna trecută, inclusiv limitarea contactelor în afara casei și evitarea locurilor închise. Acum acestea se aplică în cea mai mare parte a țării.
În Stockholm și Göteborg (vest), vizitele la casele de bătrâni – în mare parte afectate de primul val al virusului – vor fi din nou interzise.