Suedia| Cei care poartă măști sunt abuzați și umiliți în public. „Tușesc spre mine, țipă, mă arată cu degetul”

Suedia a abordat o strategie anti-Covid unică în lume, nu a impus măsuri dure de carantină, restricțiile au fost dictate cu titlu de recomandare, iar purtarea măștii nu a fost obligatorie. Cei care poartă măști pe stradă spun că sunt abuzați și umiliți în public. „Oamenii au tușit spre mine sau au mimat că tușesc de nenumărate ori”, spune un adept al măștii.

Andreia Rodrigues a părăsit Suedia din cauza modului în care autoritățile au gestionat epidemia Covid. Locuia de patru ani în țara scandinavă, iar în martie a decis să revină în Portugalia – simțea că nu este în siguranță într-un stat în care nu există reguli privind purtarea măștii și în care cetățenii o abuzau dacă purta una.

„Nu am mai putut rezista în Suedia”, spune ea pentru Insider. Logodnicul ei se temea pentru siguranța ei atunci când ieșea pe stradă purtând o mască.

„Oamenii râdeau de mine, mă arătau cu degetul, spuneau că ar trebui să mă închid în casă dacă îmi este atât de frică de Covid. Tușeau spre mine, apoi râdeau și strigau: Corona, Corona”, mărturisește Rodrigues.

Ministerul Sănătății din Suedia nu recomandă purtarea măștii ca măsură preventivă împotriva Covid. Abordarea este diferită față de cea din majoritatea statelor lumii, unde masca este obligatorie, cel puțin în interior, chiar și în zonele care înregistrează puține cazuri.

Guvernele și oamenii de știință susțin că purtarea măștii va fi, probabil, ultima restricție care va fi ridicată, la finalul pandemiei.

„Se uită la mine insistent, țipă la mine, tușesc spre mine” 

Jennifer Luetz, născută în Germania, locuiește în prezent în Norrköping, lângă Stockholm. Ea spune pentru Insider că oamenii „se uită ca la un extraterestu” atunci când poartă mască. Luetz menționează că este în grupul cu factor de risc și că îi este frică să renunțe la mască.

S-a obișnuit să fie privită insistent, dar mărturisește că „este oribil să fii strigat cu diverse apelative umilitoare”, ceea ce se întâmplă „în văzul tuturor, pe stradă, în magazine”, iar oamenii râd de ea fără să se ascundă.

O altă persoană, care dorește să rămână în anonimat, spune că a avut experiențe similare, încă de la începutul epidemiei, în martie 2020.

„Pe măsură ce timpul a trecut, oamenii au devenit și mai agresivi. Se uită la mine furioși, țipă la mine, tușesc spre mine. Este ridicol și mă enervează foarte tare”.

Keith Begg, care locuiește în Stockholm și se numără printre activiștii care solicită reguli mai stricte, declară că este abuzat de când a început să poarte mască, din aprilie 2020. „Odată mi-a fost smulsă masca de pe față de un grup de adolescenți, care apoi au fugit. Oamenii au tușit spre mine sau au mimat că tușesc de nenumărate ori”.

Exit mobile version