SUA| Statul Texas interzice publicațiile care promovează anti-rasismul, pentru că „îi fac pe copiii albi să se simtă vinovați”

O comisie parlamentară din Texas condamnă publicațiile care îi îndeamnă pe școlari să conștientizeze problemele legate de rasism și de identitatea de gen, din cauză că „îi fac pe copiii albi să se simtă vinovați”. Nu mai puțin de 850 de lucrări sunt momentan în vizor. O carte de benzi desenate care vorbeste despre micro-atacurile neintenționate pe care le suferă un copil afro-american din cauza culorii pielii a fost retrasă în octombrie din bibliotecile școlare din West Houston.

New Kid, de Jerry Craft, face parte dintr-o listă de 850 de lucrări întocmită de o comisie parlamentară care investighează cărțile care evocă rasismul sau sexismul instituțional în școli. Dezbaterile pe marginea acestor cărți „se vor multiplica în toată țara, în zonele urbane unde există presiune conservatoare la nivel de stat, dar unde există conducere democrată la nivel local”, explică pentru AFP Brandon Rottinghaus, profesor de științe politice la Universitatea din Houston.

Alte state urmează direcția

La nivel de țară, noul guvernator republican al Virginiei promite părinților că vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește alegerea cărților aflate în programa școlilor publice. În timpul campaniei, el a difuzat mărturia unei mame care era șocată că fiul ei de liceu a avut coșmaruri după ce a studiat Beloved, un clasic al romancierului afro-american Toni Morrison.

Autorul distins cu Pulitzer în 1988 spune povestea unei foste sclave care alege să-și omoare copilul pentru a-l scăpa de suferința caracteristică sclaviei. Conservatorii denunță, de asemenea, predarea „teoriei rasei critice”, o școală de gândire care analizează rasismul în Statele Unite ca un sistem, cu legile și logicile sale de putere în avantajul oamenilor albi, mai degrabă decât „o prejudecată individuală împotriva minorităților”. Este vorba despre lupta împotriva culturii woke, termen dezvoltat de stânga americană pentru a desemna conștientizarea nedreptăților legate în special de culoarea pielii sau de gen și care a dus la includerea pe lista neagră a cărților care conțin stereotipuri rasiale.

„Vânătoare de vrăjitoare”

Asociația Bibliotecilor din Texas a deplâns „cenzura” impusă la nivel de stat, spunând că „părintele are dreptul de a determina ce este mai bine pentru copilul lui, dar nu pentru toți copiii”. Între timp, Asociația Profesorilor din Texas a numit ancheta parlamentară o „vânătoare de vrăjitoare”, după ce a fost votată o lege care stabilește foarte precis modul în care ar trebui predate subiecte precum inegalitățile rasiale sau de gen. La academia școlară Spring Branch, The Breakaways, o carte de benzi desenate în care unul dintre personaje s-a născut fată, dar se simte băiat, a fost retrasă și trecută pe lista comisiei.

Pentru autoarea sa, Cathy G. Johnson, „interdicția cărților distrage atenția presei de la răul real pe care politicieni precum președintele comisiei, Matt Krause, îl perpetuează”. Ea amintește că asociația Equality Texas îl consideră pe republicanul aflat în cursa pentru a deveni procuror drept „un autor prolific al legilor anti-LGBTQ”.

Sursa: Le Figaro

Exit mobile version