Los Angeles se confruntă cu un număr foarte mare de noi cazuri Covid, iar serviciile medicale sunt supraîncărcate. Unul din cinci teste dă rezultat pozitiv, iar în ultima lună numărul bolnavilor depistați s-a dublat – 400.000 de cazuri pe 30 noiembrie, 800.000 pe 2 ianuarie, potrivit oficialilor din domeniul sănătății citați de CNN.
Spitalele sunt supraaglomerate, secțiile ATI nu mai au locuri disponibile. Sunt mai mult de 7.600 de pacienți internați, dintre care 21% se află la terapie intensivă.
Din cauza lipsei de paturi libere în spitale, personalul medical de pe ambulanțe a primit instrucțiuni să nu mai transporte pacienți care au șanse mici de supraviețuire. Iar bolnavii care sunt totuși aduși la spital trebuie să aștepte ore bune până când un pat devine disponibil.
„Spitalele declară stare de dezastru și sunt nevoite să folosească sălile bisericilor pe post de unități spitalicești”, spune Hilda Solis, inspector din sectorul medical.
Potrivit directorului de Sănătate Publică din Los Angeles, Barbara Ferrer, la fiecare 15 minute un pacient bolnav de Covid moare.
„Numărul de cazuri va crește în săptămânile următoare, ca urmare a adunărilor care au avut loc în perioada sărbătorilor și a revenirii celor care au fost plecați în vacanțe”, crede Ferrer. „Probabil condițiile se vor înrăutăți pe parcursul lunii ianuarie, la un nivel fără precedent de la începutul pandemiei”.
Personalul de pe ambulanțe primește instrucțiuni drastice
Pe măsură ce numărul de internări crește, medicii care lucrează pe ambulanțe sunt instruiți să nu mai transporte pacienți care au șanse mici de recuperare și să economisească resursele de oxigen. Pacienții care intră în stop cardio-respirator, în ciuda manevrelor de surescitare, nu vor fi transportați la spital, potrivit instrucțiunilor Agenției de Servicii Medicale de Urgență din Los Angeles (EMS).
„Având în vedere nevoia acută de a economisi resursele de oxigen, cu efect imediat, veți administra oxigen doar celor care au saturația mai mică de 90%”, a transmis EMS.
Chiar și după ce preiau pacienți, ambulanțele așteaptă cu orele în afara spitalelor, din cauză că nu există paturi libere.