SUA| Aspirina nu mai este recomandată ca tratament administrat zilnic pentru a preveni infarctul sau AVC
Aportul zilnic de aspirină pentru a reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC) nu ar mai trebui recomandat în Statele Unite pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, potrivit unui grup de experți americani.
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani, cu risc, dar care nu au antecedente de boli cardiovasculare, trebuie să ia individual decizia de a iniția acest tratament, după discuții cu medicii, adaugă experții. Este o schimbare care privește milioane de oameni, deoarece practica este foarte răspândită în țară. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite.
Din 2016, experții Serviciului Preventiv din SUA, ale căror recomandări sunt urmărite pe scară largă, au recomandat aspirina pentru persoanele de peste 50 de ani care prezintă un risc evaluat la 10% pentru atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii zece ani. Ei considerau, de asemenea, că persoanele de 60 de ani ar putea lua acest tratament preventiv pe baza unei decizii individuale. Dar, de câțiva ani, studiile au pus sub semnul întrebării recomandările americane. Aspirina subțiază sângele, ceea ce previne formarea cheagurilor de sânge și ajută la reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Nu sunt suficiente beneficii
Acum, experții consideră că beneficiile nu sunt suficiente pentru a compensa, la persoanele în vârstă, riscul crescut de sângerare, în special la nivelul creierului sau intestinelor. „Utilizarea zilnică a aspirinei poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale la unii, dar poate provoca și efecte adverse grave, precum sângerările interne”, spune dr. John Wong. „Este important ca persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani care nu au antecedente cardiovasculare să aibă o discuție cu medicii pentru a decide împreună dacă aspirina este potrivită pentru ei”.
Noile recomandări nu sunt încă definitive, fiind supuse mai întâi unei perioade de dezbatere publică până la începutul lunii noiembrie. Nu se aplică persoanelor care iau aspirină după ce au suferit deja un accident vascular cerebral sau un atac de cord, se arată în comunicat.
Se estimează că, în fiecare an, aproximativ 600.000 de americani suferă de un prim atac de cord și aproximativ 610.000 de un prim accident vascular cerebral. Administrarea aspirinei pentru a reduce riscul este adesea inițiată spontan de americani. Astfel, potrivit unui studiu din 2017, 23,4% dintre adulții în vârsta de 40 de ani și peste, fără boli cardiovasculare, au luat aspirina ca măsură preventivă, dintre care 22,8% au făcut-o fără recomandarea unui profesionist din domeniul sănătății.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook