Studiu MIT| O parte a scepticilor la vaccinarea anti-Covid sunt foarte informați, au cunostinte științifice și sunt sofisticați în utilizarea datelor

Un studiu Massachusetts Institute of Technology (MIT) arată că o parte substanțială a scepticilor la vaccinare sunt indivizi foarte informați, au cunostinte științifice și sunt sofisticați în utilizarea datelor. Scepticii au folosit aceleași seturi de cunoștințe ca și cei cu opinii mainstream despre sănătatea publică. Încercarea de a-i blama pe cei care se opun vaccinării a eșuat spectaculos. Caracterizarea lor ca fiind „idioți” sau „ignoranți” a dus la o respingere și la o întărire a pozițiilor anti- vaccinare.

Încrederea în autorități este la un nivel minim, ceea ce face ca un program de vaccinare susținut de guvern să fie suspect.

Însă, majoritatea experților sunt de acord că unii oameni care ar trebui să se vaccineze nu o fac. Dar cauza principală nu este ignoranța sau aderarea la teoriile conspirației. Un studiu MIT asupra problemei dezvăluie câteva rezultate surprinzătoare.

Susținătorii vaccinului nu sunt dispuși sau nu pot înțelege gândirea scepticilor vaccinului – sau chiar spun că scepticii nu pot gândi deloc.

Bine informați și sofisticați

Studiul realizat la MIT arată că o parte substanțială a celor sceptici sunt foarte informați, au cunoștințe științifice și sunt sofisticați în utilizarea datelor. Autorul principal al studiului, Crystal Lee, spune că aceleași seturi de date pot fi utilizate de ambele părți, pentru a construi argumente diferite.

Cercetătorii au analizat sute de mii de postări de pe rețelele de socializare și au descoperit că scepticii desfășoară adesea contra-vizualizări de „urmărire a datelor”, ca și experții în sănătate publică, dar găsesc argumente radical diferite. Cercetătorii concluzionează că vizualizarea datelor nu este suficientă pentru a transmite urgența situației sanitare, deoarece chiar și cele mai clare grafice pot fi interpretate printr-o varietate de sisteme.

„Mulți oameni consideră că metricele precum ratele de infectare sunt obiective”, spune Crystal Lee. „Dar, în mod clar, nu sunt. De aceea spunem că vizualizarea datelor a devenit un câmp de luptă”.

De fapt, datorită seturilor de date utilizate în mod interschimbabil, scepticismul vaccinal devine logic și rațional.

Dar reticența față de vaccin, în general, nu se bazează pe teoria conspirației – se bazează pe calcule risc-beneficiu. Când analizezi modelele de absorbție din Statele Unite, se evidențiază doi factori: vârsta și densitatea. Cu cât ești mai în vârstă și cu cât comunitatea este mai densă, cu atât este mai probabil să fii vaccinat. Cu cât ești mai tânăr și cu cât comunitatea este mai rurală, cu atât este mai puțin probabil să faci vaccinul. Factorii reflectă riscul real de deces din cauza Covid resimțit în comunitate. Este posibil ca oamenii să supraestimeze riscurile legate de vaccin și să subestimeze riscurile legate de Covid – dar au o gândire direcțională corectă.

O abordare mai holistică a scepticismului vaccinal este necesară dacă vrem să-i protejăm pe toți cei care trebuie vaccinați. Trebuie luate în considerare îngrijorările legitime ale cetățenilor care, din propriile motive, nu doresc să fie vaccinați. Dar dacă, într-adevăr, indivizii își fac propriile calcule risc-beneficiu, ar ajuta enorm dacă autoritatile s-ar abține de la condescendența față de cei cu întrebări serioase și legitime.

Sursa: PJ Media

Exit mobile version