STUDIU. Locuințele din România, printre cele mai ieftine din Europa

Exclusif - No Web - Photos de l’immeuble parisien où réside la star de Bollywood Mallika Sherawat, agressée en compagnie de son compagnon Cyrille Auxenfans, dans le hall de cet immeuble cossu de la rue de la Faisanderie à Paris 16ème, le 11 novembre vers 21h, et ce, par trois hommes masqués, lesquels ont aspergé les victimes de gaz lacrymogène, portant des coups violents au compagnon qui tentait de défendre sa dulcinée. Ils ont déposé plainte au Commissariat du 16ème arrondissement qui a été saisie de la poursuite de l'enquête. La concierge de l'immeuble, qui, surprise par des cris dans son hall, est sortie de sa loge, a vu l'agression, s'est enfermée aussitôt et a appelé la Police, comportement qui a probablement mis en fuite les agresseurs à bord d'un véhicule garé à proximité La nommée Sherawat occupe un appartement de huit pièce qui compose tout le deuxième étage, occupé précédemment par un nommé Le Maux, qui a déménagé depuis plusieurs mois. L’interphone est toujours au nom de Le Maux. Exclusive - For Germany call for price -No Web No Blog - Pictures of the Parisian building where Mallika Sherawat resides, assaulted with her companion Cyrille Auxenfans in Paris, France on november 18, 2016. Bollywood actress Mallika Sherawat was punched in the face and sprayed with tear gas by masked attackers in an upmarket area of Paris, police said Thursday.The 40-year-old star and her partner were attacked by three masked men who tried to steal her handbag.The couple told police the men had ambushed them in the lobby of the apartment building where they were staying in the chic 16th arrondissement of the French capital on November 11.

Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro/mp. Astfel, România se află pe locul patru în topul celor 24 de țări analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021.

România se situează după Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia. În privința gradului de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.

Pentru prima dată, Austria a devenit în 2020 țara cu cele mai scumpe locuințe dintre cele analizate, cu un preț mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franța, cu 4.421 de euro/mp. Prețuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, și în Germania, Regatul Unit și Israel. La polul opus, cu cele mai mici prețuri pentru locuințele noi tranzacționate, se află Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmată de Bosnia-Herțegovina, cu 881 de euro/mp.

„Prețurile vor continua să crească”

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% față de anul anterior, Țările de Jos și Germania, cu un avans de 10,81% fiecare. Per total, anul trecut, prețurile locuințelor au crescut în 21 dintre cele 24 de țări analizate. Ieftiniri s-au consemnat în perioada menționată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herțegovina, cu 1,54%, și Italia, cu 1,24%. România, cu o urcare anuală de 3,1% a prețurilor, se plasează pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

„În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Parisul, cel mai scump oraș european

Raportul Deloitte Property Index 2021 analizează și 61 de orașe europene, iar Parisul conduce în topul celor mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) și Londra (7.916 euro/mp). Trei orașe din România sunt incluse în clasament, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), București (1.440 de euro/mp) și Timișoara (1.270 de euro/mp).

Parisul conduce și în topul orașelor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/lună, urmat de Londra (26,1 euro) și Oslo (24,7 euro).

Pentru a realiza o comparație cât mai relevantă a piețelor analizate, studiul calculează și gradul de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii din țările analizate, în funcție de numărul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achiziționa un apartament nou standard (70 mp). Un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuință proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

Dobânzi mari în Româia

În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

Studiul Deloitte Property Index, aflat la a zecea ediție, analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale din 24 de țări și 61 de orașe europene pe parcursul anului 2020.

Exit mobile version