În departamentul de psihiatrie pedriatică al Spitalului Universitar din Strasbourg, medicii se confruntă cu ceea ce s-ar putea numi „al treilea val psihic” al Covid-19. Apelurile sunt numeroase, iar telefonul sună tot timpul. „Putem avea zece la rând și fiecare mai urgent decât altul”, explică Catherine, de la recepție. Tinerii sunt deosebit de afectați.
„Membrii familiilor plâng la telefon”, continuă Catherine. „Ultima a fost o mamă al cărei băiețel a venit acasă întrebând „trebuie să mă sinucid?”. Doctorii vorbesc despre „suferința fără precedent a copiilor și adolescenților”. Există de trei ori mai multe consultații pentru adolescenții anorexici și o creștere cu 20% a actelor sinucigașe.
„Efectul de oală sub presiune”
Izolarea, stingerea, învățământul la distanță, lipsa ieșirilor și singurătatea sunt principalele cauze. „Luni de zile au luat toată presiunea asupra lor și acum explodează”, spune psihiatrul pentru copii Julie Rolling, care vorbește despre un „efect de oală sub presiune”. Ea explică faptul că anumite tipuri de tentative de sinucidere, cum ar fi cea prin spânzurare, care sunt deosebit de grave, au crescut semnificativ: „De obicei, avem câteva pe an, dar acum există deja patru astfel de tentative de sinucidere de la începutul anului”.
Lipsa spațiilor spitalicești reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Julie Rolling discută cazul unei adolescente care a avut o a patra tentativă de sinucidere și a fost plimbată între diferite servicii, toate pline, înainte de a găsi un loc în spital. „A fost cea mai puțin catastrofală soluție”, spune ea. Secțiile de psihiatrie pediatrică sunt la saturație. Echipele solicită acum resurse și personal.
Sursa: Europe 1