De la începutul lunii martie, coronavirusul ne-a schimbat viața de la o zi la alta. Frica și Ordonanțele de urgență ne-au schimbat obiceiurile: păstrăm distanța socială, am uitat cum e să dăm mâna sau să ne îmbrățișam familia și prietenii, lucrăm de acasă, copiii nu mai merg la scoală – majoritatea activităților sunt de acasă. Dar rămânând acasă consumăm mai multă energie electrică și, prin urmare, poluăm!
Știi că poți reduce poluarea dacă te culci mai devreme?
Conform unui nou studiu, dacă adormim cu două ore mai devreme în timpul carantinei, reducem cu peste 4.000 de tone emisiile de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă prin reducerea consumului de energie electrică.
Analiza realizată de Ercan Izgi, un expert în inginerie electrică și electronică de la Universitatea Tehnică Yildiz din Istanbul, a examinat un eșantion de cetățeni și consumul de energie electrică. Colegul lui, Huseyin Toros, expert în știința atmosferică și calitatea aerului, a evaluat schimbările emisiilor de CO2.
Aceștia au descoperit că, dacă 38 de milioane de case din Turcia ar opri lumina cu două ore mai devreme, s-ar reduce în jur de 4.130 de tone de emisii de CO2 în fiecare zi .
Pandemia poate fi instructivă potrivit celor doi cercetători.
Se pare că nivelul de dioxid de azot (NO2) scade rapid în urma măsurilor luate împotrivă răspândirii coronavirusului și, conform datelor, emisiile de CO2 scad și ele. Toros spune că pentru continuitatea acestei scăderi trebuie să ajutăm și noi.
Potrivit savantului, este necesară organizarea unei campanii globale.
„Adorm devreme, îmi reduc amprenta de carbon” sau „Profit mai mult de lumina zilei, îmi protejez sănătatea și mediul” – sunt sloganele sugerate de Toros pentru a proteja mediul înconjurător.
Un avertisment care ar trebui să funcționeze indiferent de coronavirus: Oprirea luminilor, chiar dacă nu suntem încă adormiți, poate în timp ce ne uităm la televizor, este cu siguranță un obicei bun de urmat în fiecare zi.
Concluzia: a merge la culcare devreme și a consuma astfel mai puțină energie electrică are beneficii economice pentru noi, cât și pentru mediu în ceea ce privește emisiile de CO2.