American National Institutes of Health (NIH) a anunțat marți, 4 august, începerea unor studii clinice la scară largă pentru testarea unui medicament conceput special pentru tratarea Covid-19. Este un anticorp împotriva coronavirusului, numit LY-CoV555, descoperit în sângele unui pacient vindecat de către compania canadiană AbCellera Biologics. Acest anticorp a fost apoi dezvoltat sintetic pentru a fi produs în cantități industriale de către laboratoarele americane de cercetare Lilly.
Procesul de fază 3 (ultima fază) va începe prin recrutarea a 300 de voluntari din toată lumea, pacienți internați, dar cu simptome ușoare sau moderate. Jumătate vor primi medicamentul (prin injecție), cealaltă jumătate un placebo, pentru a descoperi eficacitatea reală a tratamentului. Toturor li se va administra și tratamentul standard împotriva Covid-19. Un alt grup al studiului clinic va testa anticorpi sintetici în ambulatoriu.
Remdesivir și dexametazona au fost deja aprobate
Anticorpii sunt proteine pe care sistemul imunitar le crează pentru a se atașa de virușii invadatori și a îi împiedica să intre în celulele corpului uman. Vaccinurile au rolul de a declanșa producția acestor anticorpi într-o manieră preventivă, conform mai multor metode testate în întreaga lume.
Pentru persoanele care sunt deja bolnave, au fost aprobate două tratamente, remdesivir și dexametazonă. O altă opțiune de tratament, care este în curs de evaluare în prezent, este de a injecta anticorpi luați de la persoane care au fost deja infectate, dar s-au recuperat, ceea ce se numește plasmă convalescentă. Această opțiune, nu este însă posibilă la scară largă, ceea ce explică nevoia de a dezvolta anticorpi sintetici, numiți anticorpi monoclonali.
Sursa: Le Figaro