Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă este necesară vaccinarea obligatorie împotriva Covid, pentru a ajuta la combaterea răspândirii coronavirusului, inclusiv a noii variante Omicron, spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Cred că este de înțeles și potrivit să demarăm această discuție acum – cum putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuții. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuție care cred că trebuie inițiată.”
Viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, și-a exprimat sprijinul pentru vaccinarea obligatorie și a cerut un vot parlamentar asupra planului.
Între timp, Grecia a impus o amendă lunară de 100 de euro persoanelor de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate, numind-o taxă de sănătate.
UE nu are autoritatea de a impune obligații de vaccinare dar poate încerca să convingă statele membre să ajungă la un acord asupra unei abordări comune.
Blocul a decis să nu organizeze un summit virtual de urgență al liderilor, potrivit unui oficial UE. În schimb, miniștrii Sănătății se vor întâlni marți pentru a discuta despre situația Covid.
Von der Leyen a menționat că 77% dintre adulții din UE sunt vaccinați și că vaccinarea completă și utilizarea pe scară largă a dozelor de rapel rămân cea mai bună modalitate de a lupta împotriva pandemiei.
Șeful autorității europene de reglementare a medicamentelor a declarat că nu se știe dacă vor fi necesare adaptări ale vaccinului pentru a lupta împotriva Omicron, dar agenția ar avea nevoie de trei până la patru luni pentru a autoriza o nouă versiune.
Ca răspuns la varianta omicron, UE recomandă statelor membre să revizuiască zilnic restricțiile esențiale de călătorie. Națiunile ar trebui să urmărească o abordare coordonată și să fie pregătite să impună orice controale necesare.
Sursa: Bloomberg