Țările din Uniunea Europeană care decid să utilizeze a doua doză de rapel a vaccinului anti-Covid se pot confrunta cu sancțiuni juridice crescute, deoarece doza suplimentară nu a fost încă recomandată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, transmite Comisia Europeană (CE).
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a spus în repetate rânduri că sunt necesare mai multe date înainte de a putea aproba utilizarea celei de-a treia doze, dar opt țări europene au decis să recomande doza suplimentară, iar alte 13 urmează să o facă în curând.
„În prezent, dozele de rapel nu sunt incluse în autorizația de introducere pe piață a vaccinurilor anti-Covid-19 și nu au fost încă supuse unei evaluări științifice de către EMA”, declară CE.
„Responsabilitatea de a decide includerea rapelurilor în campania de vaccinare rămâne în sarcina statelor membre. Dar, atât timp cât dozele de rapel nu fac parte din autorizația de introducere pe piață, răspunderea companiilor este modificată”.
Asta însemna că, în cazul apariției unor efecte secundare neașteptate, care pot fi legate de rapeluri, statele UE ar putea suporta consecințe juridice și vor fi obligate să achite eventuale daune.
Comisia spune că răspunderea companiilor nu va dispărea în totalitate, dacă rapelurile sunt administrate fără aprobarea EMA. De exemplu, dacă o reacție adversă după un rapel este cauzată de probleme de fabricație, producătorul de vaccinuri va fi tras la răspundere.
Unele state recomandă deja a treia doză
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că Austria, Belgia, Franța, Ungaria, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg și Slovenia recomandă în prezent utilizarea celei de-a treia doze, Germania planificând să facă același lucru în toamnă. Alte 13 state europene discută problema.
În ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze, de la mai mulți producători de vaccinuri anti-Covid, pentru următorii ani, spunând că ar putea fi necesare pentru rapeluri sau pentru a lupta cu noi variante. Ele ar putea fi, de asemenea, donate națiunilor mai sărace.
Dozele de rapel vor fi disponibile pe scara larga pentru americani după 20 septembrie, au declarat săptămâna trecută oficiali din domeniul sănătății din SUA.
Unele țări din UE au scheme de compensare care pot să despăgubească potențialele victime în afara tribunalelor, dar criteriile de rambursare variază foarte mult. În altele, presupusele victime ar trebui să meargă direct în instanță pentru a-și soluționa cazul.
Sursa: Reuters