Guvernul thailandez este în discuții cu Merck & Co pentru a cumpăra 200.000 de scheme de tratament cu pilula antivirală experimentală anti-Covid – devine astfel ultima națiune asiatică care intră în lupta pentru aprovizionarea cu acest medicament, după ce a rămas în urma țărilor occidentale privind vaccinarea.
Somsak Akksilp, director general al Departamentului pentru Servicii Medicale, declară pentru Reuters că Thailanda lucrează în prezent la un acord de cumpărare pentru medicamentul antiviral, cunoscut sub numele de molnupiravir.
Coreea de Sud, Taiwan și Malaezia au declarat că sunt, de asemenea, în discuții pentru a cumpăra potențialul tratament, în timp ce Filipine, care testează în prezent pilula, speră că studiul său intern va permite accesul la tratament.
Toate țările menționate au refuzat să ofere detalii privind negocierile.
Datele rezultate în urma studiilor clinice intermediare ale medicamentului, publicate vineri, au indicat că ar putea reduce cu aproximativ 50% șansa de spitalizare sau deces pentru pacienții cu risc cu risc crescut.
Primul medicament administrat pe cale orală
Molnupiravir, conceput pentru a introduce erori în codul genetic al virusului, este primul medicament antiviral administrat pe cale orală împotriva Covid-19.
Multe țări asiatice doresc să acapareze stocurile, după ce nu au reușit să profite de vaccinuri, care au ajuns în țările mai bogate.
„Lucrăm acum la un acord de cumpărare cu Merck, pe care ne așteaptăm să-l finalizăm până la finalul săptămânii… am rezervat 200.000 de scheme de tratament”, spune Somsak.
El menționează că pastilele ar putea fi livrate în decembrie, deși acordul se bazează pe autorizațiile care trebuie să vină din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și din partea autorității de reglementare thailandeze.
10 milioane de doze până la finalul anului
Merck menționează că va produce 10 milioane de doze de tratament până la sfârșitul anului 2021. Are un contract guvernamental cu Statele Unite pentru livrarea a 1,7 milioane de scheme de tratament cu molnupiravir, la un preț de 700 $ pe schemă.
Compania anunță că va stabilili prețurile în funcție de venitul fiecărei țări în parte.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxelles-ul ar putea lansa o achiziție comună a tratamentului pentru blocul UE, o strategie similară cu cea utilizată pentru cumpărarea vaccinurilor anti-Covid.
Sursa: Reuters