Soluția belgienilor pentru redeschiderea spațiilor interioare: montarea unor dispozitive de ventilare și dezinfectare a aerului
Deoarece obiectivul „Zero Covid” nu este în prezent la îndemâna locurilor publice închise, experții belgieni sugerează implementarea unor dispozitive de siguranță (dezinfecție, ventilare a spațiilor) sub controlul autorităților publice – pentru redeschiderea cafenelelor, restaurantelor teatrelor, cinematografelor.
Având în vedere „exasperarea” din aceste sectoare private de activitate „este timpul să ne adaptăm strategia”, scriu într-o rubrică a „Le Soir” trei dintre cei mai importanți experți din Belgia.
Premisa lor: restricțiile vor fi respectate din ce în ce mai puțin în săptămânile următoare, iar logica reglementării sector cu sector provoacă disensiuni între ei precum și „negocieri politice permanente și dăunătoare pentru încrederea în restricții”.
Dispozitive anti-Covid obligatorii
O soluție ar fi obligarea operatorilor de cafenele, restaurante, teatre sau cinematografe de a utiliza dispozitive anti-Covid – un mecanism comparabil cu „siguranța la incendiu” pentru care „nu există compromisuri”, explică epidemiologul Marius Gilbert și specialiștii în boli infecțioase Leïla Belkhir și Nathan Clumeck.
„Dispozitive de ventilare și dezinfectare a aerului, filtre EPA, detectoare de CO2, protocoale de trafic: toate aceste mijloace există și ar trebui mobilizate pentru a face ca transmiterea în locurile publice să fie redusă la un risc rezidual perfect acceptabil, chiar dacă asta înseamnă adăugarea unor protocoale suplimentare, cum ar fi purtarea unei măști sau utilizarea testelor în perioadele dificile”, adaugă ei.
„Mai puțin costisitoare pentru cheltuielile publice”
„Municipalitățile ar putea fi investite cu responsabilitatea de a consilia, a sprijini și a verifica conformitatea „în condiții de siguranță a locurilor publice” și „aceeași abordare ar trebui luată în considerare la companiile publice sau private, cu un posibil sprijin financiar de stat”. „Este probabil mult mai puțin costisitor pentru autorități să susțină aceste investiții decât să plătească subvenții pentru închidere sau pentru șomajul parțial”, susțin experții.
Belgia, o țară cu 11,5 milioane de oameni, în care pandemia a ucis peste 23.000 de oameni, a experimentat o nouă înăsprire a restricțiilor la sfârșitul lunii martie, pentru a stopa al treilea val. Frizerii au fost nevoiți să închidă din nou, școlile au fost închise cu o săptămână înainte de vacanta de Paște (care se termină pe 18 aprilie). Blocate de aproape șase luni, barurile, cafenelele și restaurantele au nevoie de o nouă perspectiva pentru redeschidere.
Sursa: Le Matin
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook