Sindromul asociat Covid-19 este foarte periculos pentru copii, spun specialiștii americani

Copiii care suferă de sindromul inflamator multisistem (MIS-C), o complicație a infectării cu Covid-19, au nevoie de îngrijire imediată și trebuie spitalizați, spun specialiștii.

Simpomele nu seamănă cu cele clasice de coronavirus și pot include dureri de stomac, vărsături, febră și iritații ale pielii.

Devine din ce în ce mai clar că mulți copii cu acest sindrom pot dezvolta afecțiuni ale inimii și au nevoie imediată de tratament. Și specialiștii sunt din ce în ce mai siguri că sindromul are legătură cu coronavirusul, chiar dacă inițial mulți dintre copii au fost testați negativ pentru Covid-19 și nici nu prezentau simptome de infectare.

Se pare că sindromul se dezvoltă de la două până la șase săptămâni de la infectarea cu coronavirus, timp în care copiii par perfect sănătoși. Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite a emis o alertă săptămâna trecută prin care pediatrii erau sfătuiți să supravegheze cazurile cu foarte mare atenție, iar 20 de state americane au raportat că investighează posibile cazuri de sindrom inflamator multisistem.

„O descoperire ciudată și alarmantă în cadrul acestui grup este că jumătate dintre copii prezintă anomalii ale arterei coronare”, a anunțat dr. James Schneider, șeful secției de terapie intensivă pediatrică de la Northwell Health, din New York. Pentru că, anterior, copiii erau sănătoși, doctorul crede că anomaliile au fost cauzate de sindromul inflamator multisistem, ca posibil rezultat al răspunsului întârziat al sistemului imunitar la coronavirus.

„Orice copil care are febră, dureri abdominale sau simptome precum iritații ale pielii sau conjunctivită, ar trebui dus imediat la medic”, a spus el. „Cred că e nevoie să coborâm limita pentru evaluare.”

Descoperiri alarmante

Mai mult de jumătate dintre cei 33 de copii tratați pentru MIS-C la Northwell în aprilie și mai, au dezvoltat o disfuncție cardiacă, spune Schneider. „Au nevoie de terapie intensivă.” Și cei mai mulți dintre copii nu prezentau simptome care să-i alarmeze pe părinți. „Nu există condiții care să-i predispună pe copii la așa ceva”, spune el.

Dr. Nicholas Rister, specialist în boli infecțioase la Cook Children’s Medical Center din Fort Worth, Texas, spune că a examinat câțiva copii cu simprome variate.

Unii pacienți prezintă umflături în diverse părți ale corpului, în special pe mâini și picioare, unele chiar în gură”, a spus el într-o informare. „Cea mai mare îngrijorare pentru noi, în special în cazul copiilor, o prezintă inflamările din zona inimii. Și nu numai inima, dar și vasele mari din zona inimii.”. E un motiv pentru care medicii s-au gândit inițial că sindromul ar putea fi o formă rară a bolii Kawasaki.

Dr. Michael Levin de la Imperial College din Londra, care a tratat câțiva dintre primii pacienți britanici, spune că părinții ezită să-și aducă copiii la medic, dar ar trebui s-o facă. Unii dintre copiii tratați de el și colegii săi au ajuns la spital în stare critică. „Unul dintre motivele reticenței părinților ar putea fi că erau în izolare și le-a fost frică să vină la spital”, spune el. „Mesajul din partea autorităților de sănătate publică a fost ca oamenii să stea acasă, să nu vină la spital. Așa că cei mici au fost ținuți acasă, chiar dacă aveau febră, iar când au ajuns în cele din urmă la spital, erau în stare critică.”

Testele de sânge pot spune doctorilor foarte rapid dacă copiii suferă de sindrom inflamator multisistem, afirmă Levin. Testele pentru inflamații și cele pentru afecțiuni ale inimii pot determina dacă prezintă riscuri și trebuie spitalizați.

Tratamentul rapid pare să dea rezultate și cei mai mulți copii pot pleca acasă după câteva zile de spitalizare, susțin atât Schneider cât și Levin.

Levin a adăugat că, inițial, testele asupra copiilor pentru coronavirus au fost negative, dar teste ulterioare au arătat că a existat o infectare.

„Suntem îngrijorați pentru că vedem o dereglare a răspunsului sistemului imunitar”, spune  Levin.

Exit mobile version