Cercetătorii japonezi au folosit un supercomputer pentru a simula mișcarea particulelor de coronavirus. Rezultatele lor arată cât de mult se pot răspândi particulele mici și demonstrează modul în care măștile, distanțarea socială și umiditatea influențează răspândirea Covid-19.
Conform acestui studiu, umiditatea reduce contaminarea prin aerosoli. Când umiditatea este mai mica de 30%, cantitatea de particule este de două ori mai mare decât atunci când atinge 60% sau mai mult.
„Când picăturile sunt eliminate prin vorbire, se amestecă cu aerul și se dispersează. Dar când aerul este uscat, acestea se evaporă mai repede. Astfel, cele care ar fi căzut la distanță mică, se dispersează mai mult în condițiile în care aerul este uscat”, spune Makoto Tsubokura, profesor de dinamica fluidelor la Universitatea Kobe și la institutul RIKEN din Japonia.
Cercetătorii subliniază că purtarea unei măști reduce răspândirea coronavirusului, mult mai mult decât vizierele de protecție. Potrivit acestora, distanțarea fizică trebuie de asemenea menținută, deoarece particulele mari nu avansează pe distanțe mari. Se recomandă o distanță de doi metri, uneori mai mică, în funcție de situație.
„Dacă arătăm într-un mod vizual modul în care virusul se poate dispersa, poate că va fi o oportunitate pentru oameni să se gândească la risc și să analizeze în mod științific măsurile care trebuie luate” subliniază Makoto Tsubokura.
În acest moment există un consens între experții în sănătate asupra faptului ca virusul poate fi răspândit pe calea aerului. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA și-au revizuit recent recomandările și transmite acum în mod cert că agentul patogen poate rămâne în aer câteva ore. Ca rezultat, principala descoperire a lui Makoto Tsubokura ne face să credem că ar fi posibil să ne folosim de nivelul umidității pentru a reduce riscul de contaminare.
În aprilie 2020, un grup european de cercetare a ajuns totuși la concluzia opusă. Cercetătorii au corelat zonele cele mai afectate de virus cu un nivel de umiditate al aerului de peste 50%. În plus, directorii studiului credeau că particulele eliberate dispar mai repede în aer uscat.
Sursa: Euronews