Oamenii de știință americani au identificat noi simptome persistente ale Covid-19. Unii pacienți continuă să sufere la câteva luni după ce s-au vindecat. Între 5 și 10% dintre cei afectați, în special tineri, care au în continuare simptome persistente ale bolii, la câteva săptămâni sau la câteva luni după infectare. Gustul și mirosul nu revin, respirația rămâne scurtă și pot apărea și tulburări neurologice.
În Statele Unite, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care formează principala agenție federală a țării pentru protecția sănătății publice, recunosc acum oficial simptomele persistente ale Covid-19.
Depresie
Citată adesea ca o consecință datorată în special izolării, depresia este acum considerată de CDC ca un simptom direct al „Covid-19 pe termen lung”. Potrivit unui recent studiu britanic publicat de revista științifică The Lancet, aproximativ 20% dintre foștii pacienți prezintă tulburări psihiatrice la trei luni de la infectare.
Dureri musculare
Durerile corporale apar adesea ca prime simptome ale Covid-19. Pe termen lung, foștii pacienți ar putea dezvolta dureri musculare persistente, care revin în mod regulat.
Dificultate de concentrare
CDC definește „creierul în ceață” sau ceața cerebrală drept un simptom persistent al Covid-19. Potrivit medicilor americani, „fog brain” are ca rezultat incapacitatea de concentrare și de gândire și impresia că ai creierul aburit.
Palpitații cardiace
Un alt simptom persistent al Covid-19 sunt palpitațiile cardiace recurente, potrivit CDC. OMS recomandă să rămâi activ chiar și în timpul pandemiei, dar medicii sfătuiesc să nu se reia activitatea fizică prea repede, pentru cei care au fost infectați cu coronavirus.
Sursa: BFMTV