Ugur Sahin, CEO BioNTech. Foto: AP
Ugur Sahin spune pentru Le Monde că datele preliminare din Marea Britanie și Africa de Sud sugerează că vaccinurile anti-Covid au „o eficacitate de aproximativ 70% după a treia doză și de 20% până la 40% după a doua doză”. El consideră că estimarea experților din Africa de Sud, care spun că există o eficacitate de 70% împotriva formelor severe după ce doar două doze, este .
„Rata de infectare primară este mare în Africa de Sud”, spune Sahin, „deci grupul de control, cel cu care este comparat vaccinul nostru, este, fără îndoială, mai bine protejat decât o populație convențională. Așa că aștept următoarele date reale din Marea Britanie despre acest subiect.”
Sahin așteaptă date din viața reală pentru a evalua acuratețea unui studiu german care sugerează o scădere rapidă a eficacității la aproximativ 25% după trei luni, chiar și după trei doze. „Va fi o pierdere a eficacității împotriva Omicron în timp, este foarte probabil, dar încă trebuie să măsurăm durata”, spune el.
Vaccinații transmit virusul
„Nu îmi voi baza predicțiile pe date preliminare de laborator, ci pe date din viața reală. Este evident că suntem departe de eficacitatea de 95% pe care am avut-o împotriva virusului inițial. Dar, după a treia doză, vaccinul nostru pare să ofere o protecție de 70% sau 75% împotriva oricărei forme de Covid, ceea ce este un rezultat bun pentru un vaccin în general – și cred că vom depăși cu mult cifra în privința formelor severe.”
Sahin avertizează însă că vaccinul nu va opri pandemia de unul singur. „Chiar și persoanele triplu-vaccinate pot transmite virusul și vor trebui testate, în special cele vulnerabile”, spune el. „Pe măsură ce varianta Omicron devine dominantă, măsurile de prevenție vor rămâne esențiale, în special în această iarnă.”
BioNTech are ca obiectiv să livreze un vaccin ARNm adaptat pentru Omicron până în martie. El spune că proteina spike a virusului a rămas „o țintă esențială” pentru vaccinuri. Dar compania evaluează și „alte ținte, situate în alte zone ale virusului”.
Sursa: The Guardian