Și-a transformat casa în secție ATI pentru a-și trata rudele de Covid. „Nu știu ce se întâmpla dacă ajungeam în spital”

Gabriel Tachtatzoglou, asistent medical într-o unitate de terapie intensivă, este nemulțumit de calitatea serviciilor medicale din Salonic, Grecia. Când soția sa, părinții și fratele acesteia au fost infectați cu Covid, în noiembrie, a realizat că cea mai bună variantă este să-i îngrijească chiar el, acasă. Așa că și-a folosit cunoștințele medicale pentru a-și transforma locuința într-o secție ATI.

Familia sa spune că în acest mod le-a salvat viețile. „Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă am fi mers la spital”, spune Polychoni Stergiou, soacra asistentului.

Parterul casei cu etaj în care locuiește Tachtatzoglou a fost transformat. A împrumutat, închiriat și modificat diverse echipamente de care a avut nevoie: monitoare, aparate de oxigen și alte ustensile de care apropiații săi au avut nevoie pentru tratament.

„Am lucrat timp de 20 de ani la terapie intensivă și nu am dorit să-i supun pe cei dragi unei traume psihologice, izolându-i. În plus, sistemul medical era deja sub presiune”, a declarat Tachtatzoglou pentru AP.

„I-am îngrijit până când au fost în afara oricărui pericol. Dar eram pregătit să-i transfer la spital în orice moment, dacă ar fi fost necesar”.

În final, Tachtatzoglou a fost infectat cu Covid, chiar dacă s-a protejat cât a putut. „Am luat toate măsurile de prevenție, dar nu am avut echipamentul complet de care dispui în spital. Probabil din acest motiv m-am îmbolnăvit”.

Grecia a fost relativ ferită de epidemie în timpul primului val, dar odată cu scăderea temperaturilor, cazurile s-au înmulțit iar spitalele au devenit supraaglomerate. În privința numărului de decese există o creștere exponențială în ultimele luni. De la un total de 393 de victime pe 1 octombrie și 635 o lună mai târziu, cifra a urcat la 2.517 pe 1 decembrie, iar ieri au fost raportate 4.730 de decese de la începutul pandemiei.

Exit mobile version