Se preconizează că gripa sezonieră va atinge niveluri excepțional de ridicate în acest an, spun oficialii israelieni din domeniul sănătății, odată cu lansarea campaniei anuale de vaccinare împotriva gripei. Se așteaptă ca virusul gripal să sosească încă din noiembrie, ceea ce prezintă un risc pentru sistemul de sănătate al țării, deja împovărat de epidemia Covid.
Virusul gripal, similar cu coronavirusul, se transmite de la persoană la persoană, în principal prin particule expulzate de cei deja infectați atunci când tușesc, strănută sau chiar când vorbesc.
Israelul nu a raportat cazuri de gripă din martie 2020. Dr. David Mossinson, medic șef al rețelei de sănătate Meuhedet, spune că situația se datorează faptului că oamenii au fost purtat măști în aproape toate situațiile, anul trecut. În plus, în perioada în care gripa s-ar fi putut răspândi cetățenii erau izolați la domiciliu, iar școlile și grădinițele erau închise.
„Distanțarea și măștile au făcut ca sezonul gripal de anul trecut să fie aproape inexistent, iar ultima dată când a existat o rată a mortalității atât de scăzută a fost în 1988”, Mali Kusha, de la Meuhedet.
Ceea ce Israelul și restul lumii au experimentat în vară, când oamenii au început să nu mai poarte măștile, a fost o „creștere a circulației virusurilor și infecțiilor respiratorii”, spune Mossinson.
Acum, medicii cred că rata cazurilor de gripă în Israel va fi chiar mai mare anul acesta – nu numai față de anul trecut, ci mai mare decât în anii precedenți și consideră că virusul va lovi și mai devreme.
Situație similară în SUA
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) prezice o creștere de până la 20% a cazurilor de gripă în SUA, odată cu relaxarea restricțiilor și reluarea călătoriilor internaționale.
Însă, prin vaccinare și o bună igienă – la fel ca în cazul Covid-19 – poate fi prevenită o situație fatală, subliniază Mossinson.
Virusul gripal se schimbă în fiecare an și, prin urmare, oamenii trebuie să facă un nou vaccin. Vaccinul antigripal este produs pe baza previziunilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind ce tulpini sunt de așteptat să circule. În majoritatea cazurilor, prognozele au fost exacte și vaccinul a funcționat.
„Anul trecut, când am început vaccinarea în decembrie, ne lipseau informații despre noile vaccinuri anti-Covid, așa că nu le-am permis oamenilor să le ia împreună”, spune Mossinson, menționând că protocolul era să existe un decalaj de 14 zile între cele două vaccinuri.
Anul acesta, oamenii pot primi vaccinurile antigripale și anti-Covid în același timp, deși, în mod ideal, ar trebui administrate în membre diferite.
Sursa: Jerusalem Post