Male, capitala Maldivelor. Foto: Envato
Două arhipelaguri din Oceanul Indian se confruntă cu același fenomen: în ciuda unei rate record de vaccinare, printre cele mai mari din lume, Maldive și Seychelles sunt, de asemenea, în fruntea statelor în care numărul de contaminări pe cap de locuitor este ridicat.
Raportat la populație, țările cu cele mai multe cazuri în ultima săptămână sunt de departe Seychelles (4.083 cazuri detectate la 100.000 de locuitori) și Maldive (2.393 la 100.000 de locuitori).
Potrivit AFP, Maldive este țara în care epidemia accelerează cel mai mult (+102%, 1.294 de cazuri noi pe zi).
Paradoxul este că, dacă ne uităm din nou la cifrele populației, cele două arhipelaguri se află și în partea de sus a țărilor în care majoritatea populației a fost vaccinată: Seychelles a administrat deja cel puțin o doză de vaccin unui procent de 70% din populație, iar Maldive a ajuns la 56%.
Cum se explică acest lucru?
Posibile argumente:
-O demografie specială: arhipelagul Seychelles este format din 115 insule și întreaga populație reprezintă mai puțin de 100.000 de locuitori. Acest lucru este specific și pentru Maldive, unde cei 390.000 de locuitori sunt răspândiți pe 1.200 de insule. În contextul în care populația este redusă și dispersată pe teritoriu, o sursă de contaminare va fi imediat identificată.
-Protecția nu este completă, deocamdată: deși studiile arată că „o anumită” protecție apare la două săptămâni după prima doză din majoritatea vaccinurilor, ea nu este considerată completă decât la câteva săptămâni după rapel. Departamentul de Sănătate din Seychelles, explică faptul că 70% dintre cei infectați în țară sunt persoane care nu făcut un vaccin sau au primit doar o doză și că, în rândul celorlalți 30%, oamenii tocmai primiseră a doua doză . În cazul Maldivelor, doar 26% dintre rezidenți au primit ambele doze.
-O eficacitate ușor mai mică a vaccinurilor utilizate? Nu au fost publicate date detaliate privind eficacitatea celor două vaccinuri fabricate de grupul chinez Sinopharm. Laboratorul a declarat că va avea 79% eficiență, mai puțin decât Pfizer sau Moderna. Celălalt vaccin utilizat până acum este Covishield, produs de AstraZeneca, cu eficiență de peste 70%. Însă eficiența împotriva noilor variante este pusă sub semnul întrebării.
Niciuna dintre aceste explicații nu este pe deplin convingătoare pentru a clarifica misterul, iar autoritățile din Seychelles au decis să exploreze diferite posibilități. Între timp, țara a decis să reintroducă restricții precum închiderea timpurie a magazinelor, barurilor și cazinourilor și interzicerea adunărilor. Comisarul pentru sănătate publică, dr. Jude Gedeon, a spus că va fi utilizat un al treilea vaccin: Sputnik V.
Sursa: RTBF