Compania de biotehnologie Novavax anunță că vaccinul anti-Covid pe care l-a dezvoltat are o eficiență de 89% – potrivit datelor premilinare ale unui studiu britanic. Funcționează și împotriva noilor variate descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, dar cu o eficacitate redusă.
Studiul britanic, care include aproximativ 15.000 de persoane, este încă în desfășurare. Analiza intermediară arată că 62 de participanți au fost infectați – cinci din grupul care a primit vaccinul, restul din grupul placebo.
Novavax sugerează însă că serul pe care îl produce are eficiență de 96% pentru varianta de bază și aproape 86% pentru tulpina britanică. Cifrele sunt bazate pe numărul de cazuri apărute după cel puțin o săptămână de la administrarea rapelului.
„Ambele cifre demonstrează cert abilitatea vaccinului de a produce un răspuns imunitar puternic”, spune Stanley Erck, CEO al Novavax.
În ce privește tulpina sud-africană, studiul arată că eficiența vaccinului Novavax este de 60%. „Sunt rezultate bune, există motive să fim optimiști”, spune Glenda Grey, șeful Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud.
Novavax spune că are nevoie de date suplimentare pentru a cere aprobare de utilizare din partea autorităților britanice – s-ar putea întâmpla luna viitoare. Între timp, a început dezvoltarea unor seruri destinate mutațiilor apărute recent.
Laboratorul american Novavax a dezvoltat un vaccin pe bază de proteine recombinante (tehnologie deja utilizată, în special pentru vaccinurile antigripale) – proteina virală S, pentru „spike” (vârfuri de pe suprafața virusului), izolată și injectată, astfel încât anticorpii să poată reacționa.
Care sunt diferențele între vaccinarea cu proteine spike și cea cu ARN mesager? Vaccinul pe bază de proteine stimulează doar producerea de anticorpi, dar nu și cea a limfocitelor T, care ucid celulele infectate. Ambele răspunsuri imune sunt importante. În teorie, ARN-ul mesager ar trebui să funcționeze mai bine.