Serbia oferă 25 de euro cetățenilor care aleg să se vaccineze împotriva Covid
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Foto: AP
Serbia va plăti 25 de euro fiecărui cetățean deja vaccinat împotriva Covid-19 și celor care vor primi serul până la sfârșitul lunii mai, a anunțat miercuri președintele Aleksandar Vucic. Una dintre țările europene care a înregistrat un avans rapid al campaniei de vaccinare, cu 1,3 milioane de persoane care au primit ambele doze până în prezent, din totalul de 7 milioane de locuitori, Serbia vrea să-și relanseze campania de imunizare, după ce interesul public a scăzut.
„Toți cei care au primit deja una sau două doze și toți cei care vor fi vaccinați cu cel puțin o doză până pe 31 mai vor primi 3.000 de dinari (echivalentul a 25 de euro)”, a declarat Aleksandar Vucic, invitat la televiziunea publică. El a adăugat că speră ca aproape 3 milioane de persoane vor fi vaccinate până la sfârșitul lunii mai, cu cel puțin o doză a vaccinului.
Statul a cumpărat milioane de doze, atât de la laboratoarele occidentale, cât și de la concurenții chinezi și ruși.
Autoritățile doresc ca această nouă inițiativă să „răsplătească persoanele care și-au manifestat responsabilitatea”, a spus Aleksandar Vucic. El a anunțat, de asemenea, că angajații din sectorul public care nu au fost vaccinați nu vor mai primi concediu medical cu plată dacă contractează SARS-Cov-2.
Primii din Europa și chiar din lume
„Încă nu am văzut în literatura medicală ca cineva să fi fost plătit pentru a fi vaccinat împotriva Covid-19”, a declarat pentru AFP epidemiologul sârb Zoran Radovanovic. „Așadar, am putea fi primii nu numai în Europa, ci și în lume”, a adăugat el.
În alte țări, companiile au oferit beneficii angajaților pentru că au fost de acord să fie vaccinați împotriva Covid-19. Dr. Zoran Radovanovic consideră însă că stimulentul financiar poate fi o sabie cu două tăișuri.
„Acest lucru îi va împinge pe unii care trăiesc în sărăcie extremă să se vaccineze, dar va provoca reticență în cazul altor oameni”, a avertizat el. „Logica este următoarea: dacă statul mă plătește să fac ceva și îmi spune că este spre binele meu, atunci există ceva de ciudat la mijloc”, afirmă expertul.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook