Șeful Moderna crede că un rapel cu doză dublă ar putea crește eficiența vaccinului împotriva Omicron

Șeful companiei Moderna consideră că varianta Omicron, „foarte infecțioasă”, are capacitatea de a evita protecția oferită de vaccinuri. El este de părere că rapelurile ar putea avea nevoie de o doză „dublă” pentru a oferi cea mai bună protecție. Directorul executiv al laboratorului, Stephane Bancel, spune că noua tulpină o înlocuiește pe Delta într-un ritm mai rapid decât s-a observat anterior, la apariția altor variante.

„A fost nevoie de aproximativ patru luni ca Delta să preia Beta și se pare că durează doar câteva săptămâni pentru ca această nouă variantă să depășească Delta”, spune el pentru CNBC.

Noua mutație – identificată pentru prima dată de cercetătorii din Africa de Sud – este deja prezentă în majoritatea țărilor.

Albert Bourla, directorul executiv al producătorului rival de vaccinuri, Pfizer, este „foarte încrezător” că serul funcționează împotriva tuturor mutațiilor cunoscute ale coronavirusului, inclusiv Omicron.

Însă compania pe care o conduce a început deja să producă un nou vaccin împotriva acestei variante, adăugând: „Practic, în 95 de zile, vom avea un nou vaccin”.

Număr mare de mutații 

Ambii au subliniat că sunt necesare mai multe date pentru a înțelege pe deplin dacă B.1.1.529 este mai contagios sau mai rezistent la vaccinuri.

„Având în vedere numărul mare de mutații, este foarte posibil ca eficacitatea vaccinului să scadă. Dar trebuie să așteptăm ca datele”, spune Bancel.

Numărul mare de mutații de pe proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, ar putea însemna că vaccinurile existente trebuie modificate.

El spune că o doză mai mare de rapel ar fi „prima linie de apărare”.

„Am redus doza de rapel a vaccinului actual, dar avem o mulțime de date de siguranță care arată că am putea reveni la o doză mai mare, chiar dublă față de cea actuală, care ar trebui să ofere o protecție mai bună decât a treia doză de rapel de 50 de micrograme”.

„Asta este prima linie de apărare, care poate fi acționată imediat”.

EMA autorizează un nou vaccin în 3-4 luni

Uniunea Europeană se pregătește deja pentru posibilitatea ca vaccinurile să fie modificate.

Directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a declarat: „Dacă ar fi nevoie să schimbăm vaccinurile existente, am putea fi în măsură să le avem aprobate în termen de trei până la patru luni”.

Șeful Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie a îndemnat oamenii să nu socializeze, dacă nu este necesar.

„Dacă toți ne reducem puțin contactele sociale, ar ajuta la blocarea variantei”, a spus dr. Jenny Harries pentru programul Today de la BBC Radio 4.

Sursa: Sky News

Exit mobile version