Șeful AstraZeneca susține că epidemia Covid se amplifică în Europa deoarece statele au respins vaccinul produs de compania sa
Pascal Soriot, CEO-ul companiei AstraZeneca. Foto: AP
„Este foarte interesant când te uiți la Marea Britanie – a existat un vârf al infectărilor, dar nu atât de multe spitalizări, în comparație cu Europa”, spune Pascal Soriot, directorul Astrazeneca. Vaccinul dezvoltat de compania sa poate ajuta la prevenirea formelor grave de Covid-19 la persoanele în vârstă, spun el, menționând că Marea Britanie are în prezent spitalizări mai puține decât cea mai mare parte a țărilor europene.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost utilizat pe scară largă în Marea Britanie, unde numărul de persoane internate în spital a continuat să scadă, chiar dacă numărul cazurilor noi este în creștere.
Dar a fost folosit mult mai puțin în Europa, unde amploarea noului val a pus serviciile de sănătate în alertă maximă. Austria, unde 28,7 persoane din 100.000 sunt spitalizate, comparativ cu 12 în Marea Britanie, a impus luni carantină totală pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Prea puține studii?
Oamenii de știință consideră că au fost realizate prea puține studii care măsoară diferențele de performanță a vaccinurilor pentru a determina o corelație specifică. Soriot recunoaște, de asemenea, că nu există nicio „dovadă” a unei legături și că sunt necesare date suplimentare.
Întrebat dacă situația actuală are legătură cu eșecul Uniunii de a utiliza vaccinul Oxford/AstraZeneca la persoanele în vârstă, Soriot răspude: „Ceea ce spun este că celulele T contează și în special în ceea ce privește durabilitatea răspunsului, în special la persoanele în vârstă. S-a dovedit că serul creat de noi stimulează celulele T într-un grad mai mare, la persoanele în vârstă.”
Celulele T, care ajută organismul să-și „amintească” infectările anterioare și să omoare agenții patogeni atunci când reapar, influențează durata protecției contra bolilor pe care le-au contractat anterior sau împotriva cărora au fost imunizați.
Nu există o comparație clară între vaccinuri
„Nu există o dovadă certă – nu știm. Dar avem nevoie de mai multe date pentru a analiza acest lucru.”
Marea Britanie a folosit cu precădere vaccinul Oxford/AstraZeneca la începutul campaniei de vaccinare, deoarece a început să imunizeze mai întâi persoanele în vârstă și mai vulnerabile. Multe țări europene au încetat să-l mai folosească, în special pentru tineri, din cauza temerilor legate de o posibilă legătură cu apariția cheagurilor de sânge.
Lance Turtle, expert în boli infecțioase la Universitatea din Liverpool, a declarat că studiile și experiența din lumea reală arată că vaccinul Oxford/AstraZeneca a fost „excelent” în stoparea formelor severe și a deceselor, dar niciun studiu clinic nu a evaluat în mod corespunzător eficacitatea acestuia față de alte vaccinuri.
„Ar fi singurul mod de a ști cu siguranță că un vaccin este mai eficient decât altul”, spune Turtle. Vaccinurile alternative produse de Pfizer și Moderna sunt realizate folosind o tehnologie mai nouă, numită ARN mesager.
Un viitor incert pentru AstraZeneca
Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea Edinburgh, susține că anumite studii demonstrează capacitatea vaccinului Oxford/AstraZeneca de a „induce inițial niveluri mai mari de celule T decât vaccinurile ARNm”. „Ar putea oferi protecție pe termen mai lung împotriva spitalizării și a decesului”, adaugă ea.
Vaccinul Oxford/AstraZeneca se confruntă cu un viitor incert în Marea Britanie, după ce a fost exclus din programul de rapel, pe care țara se bazează pentru a evita restricții suplimentare.
Sursa: Financial Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook