Sechele neuropsihiatrice după Covid: O femeie se crede moartă, la două luni de la vindecare
La două luni după ce a fost infectată cu varianta Alpha a SARS-CoV-2, o profesoară din Turcia, în vârstă de 41 de ani, fără antecedente medicale, a fost internată la camera de urgența a unui spital de psihiatrie din Istanbul. Convinsă că a murit fizic, a vrut să-și pună capăt vieții pentru a demonstra familiei că sinuciderea ei nu va avea consecințe. Cazul clinic, publicat pe 16 iunie în revista Schizophrenia Research, este prima raportare de sindrom Cotard survenit după Covid-19.
Femeia a fost inițial internată cu dureri musculare, dureri în gât și lipsa mirosului. Un test RT-PCR a dar rezultate pozitive pentru Covid. Simptomele s-au ameliorat pe durata a 10 zile, iar un test PCR efectuat la finalul perioadei a fost negativ. Lipsa mirosului persistă.
Două luni mai târziu, au apărut complicații la nivel neuronal. Femeia afirma că organismul ei este invadat de virus și că sistemul nervos cedează. Familia a dus-o de urgență la un control psihiatric, apoi a fost internată – stă în salonul, refuză să mănânce sau să vorbească, cosideră că e moartă și prezintă gânduri suicidare, potrivit Le Monde.
Sindromul Cotard
Sindromul Cotard, descris pentru prima dată în 1880, este o tulburare neuropsihiatrică rară în care percepția de sine este profund modificată. Pacienții sunt convinși că unele dintre organele lor se descompun sau au dispărut, iar unii dintre ei consideră că au murit. La fel cum poate afecta gustul și mirosul, psihiatrii turci spun că virusul ar fi putut induce o lipsă de propriocepție (percepția internă a corpului), ceea ce ar fi facilitat apariția sindromului. Dar mecanismele biologice sunt în mod clar încă foarte puțin înțelese.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook