Știu. E greu. Ți-e dor. Vrei să mergi la un festival. Vrei să fie totul ca înainte. Vrei să simți la propriu muzica live. Vrei să stai cu prietenii. Vrei un concert. E greu, da. Și suferim toți.
Se fac 11 luni de zile de când sectorul cultural este închis pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19, „limitări pe care sectorul cultural le-a înțeles și susținut, sănătatea iubitorilor de cultură și sănătatea publică fiind prioritare și pentru noi, cei ce activăm în acest sector„, se arată într-o scrisoare deschisă a Asociației Române a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale. Sau mai bine spus, din partea unei generații întregi.
Declarația lui Raed Arafat a enervat pe mulți, iar asta pe bună dreptate, căci s-a grăbit. Atât timp cât majoritatea festivalurilor sunt organizate în perioada iulie-septembrie (Organizatorii festivalurilor Neversea şi Untold au anunţat că evenimentele din această vară programate pentru luna iulie, respectiv august), Raed Arafat nu s-a jenat să ne avertizeze public să nu fim foarte optimiști. Și unde duc toate aceste declarații aruncate fără noimă? La revoltă, bineînțeles.
„Am fost tot timpul un partener al autorităţilor, am respectat şi am îndrumat oamenii să respecte toate măsurile în toată această perioadă. Am fost şi suntem de bună credinţă! Dar în acelaşi timp nici nu mi se pare normal ca dumnealui să nu arate niciun interes în exerciţiul de a gândi un plan de măsuri care să ne permită repornirea în vara acestui an! Măcar să încercăm acest exerciţiu! Suntem în aceeaşi situaţie de 11 luni! Nu avem voie să ne desfăşurăm activitatea, dar şi mai trist chiar nu există nici o evoluţie în găsirea unor soluţii pentru restartarea sectorului cultural?!?“, a scris Edy Chereji – directorul de comunicare al festivalurilor Neversea şi Untold – pe pagina lui de Facebook.
Acum, organizatorii de concerte și evenimente din România vor un dialog cu statul.
„Ceea ce o întreagă breaslă nu mai poate întelege, domnule Prim-Ministru, este că, la aproape un an de la impunerea acestor restricții, în spațiul public să fie aruncate, cu maximă lejeritate, afirmații lipsite de orice formă de empatie și considerație față de dezastrul existent în acest sector.”
„Dorința de participare la evenimente culturale este o nevoie a societății, nu doar a noastră, a celor care lucrăm în această industrie.” – sunt doar câteva regrete exprimate în scrisoarea publică. Sunt însă niște lucruri care ne afectează pe fiecare în parte.
Ajutoarele promise de Guvern întârzie să apară, iar organizatorii n-au decât să aștepte și să îndure mesajele venite din partea autorităților care nu sunt deloc pozitive și încurajatoare, ba din contră.