SARS-Cov-2 nu poate fi eradicat, dar „va provoca doar o răceală ușoară” în viitor
Pe măsură ce milioane de oameni sunt imunizați împotriva coronavirusului, iar sfârșitul pandemiei pare în sfârșit să se întrevadă, oamenii de știință își imaginează cum ar putea arăta o lume post-vaccin – și este reconfortant.
Coronavirusul va rămâne printre noi, dar, odată ce majoritatea adulților devin imuni – în urma infectărilor naturale sau a vaccinării – virusul nu va reprezenta o amenințare mai mare decât răceala obișnuită, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Virusul rămâne momentan o amenințare sumbră, deoarece este un agent patogen necunoscut care poate copleși sistemul imunitar al adulților, neinstruit să lupte împotriva acestuia. Acest lucru nu va mai fi valabil odată ce toată lumea a fost expusă fie la virus, fie la vaccin.
Copiii, pe de altă parte, sunt în mod constant atacați de agenți patogeni care sunt noi pentru corpul lor și acesta este unul dintre motivele pentru care sunt mai pregătiți decât adulții în lupta împotriva coronavirusului. Studiul sugerează că virusul va afecta doar la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, supunându-i însă doar la o simplă răceală – sau la niciun simptom.
Cu alte cuvinte, coronavirusul va deveni „endemic”, un agent patogen care circulă la niveluri scăzute și doar rareori provoacă boli grave.
„Intervalul de timp care se va scurge până la acest tip de stare endemică depinde de cât de repede se răspândește boala și de cât de repede se efectuează vaccinarea”, declară Jennie Lavine de la Universitatea Emory din Atlanta, conducătorul studiul.
„Scopul este ca toată lumea să fie expusă pentru prima dată la vaccin, cât mai repede posibil”.
Dr. Lavine și colegii ei au analizat celelalte șase coronavirusuri umane – patru care cauzează răceală obișnuită, plus virusurile SARS și MERS – pentru indicii despre soarta noului agent patogen.
Cele patru coronavirusuri care produc răceală comună sunt endemice și produc doar simptome ușoare. SARS și MERS, care au apărut în 2003, respectiv 2012, au produs boli grave, dar nu s-au răspândit pe scară largă.
SARS-Cov-2 se aseamănă mai mult cu coronavirusurile endemice care produc răceală obișnuită, au afirmat dr. Lavine și colegii ei.
Reanalizând datele dintr-un studiu anterior, au descoperit că prima infectare cu coronavirusuri de răceală comună apare, în medie, la vârsta de 3 până la 5 ani. După această vârstă, oamenii se pot infecta din nou și din nou, sporindu-și imunitatea și menținând virusurile în circulație. Dar nu se îmbolnăvesc.
Cercetătorii prevăd un viitor similar pentru noul coronavirus
„În funcție de cât de repede se răspândește virusul și de puterea și longevitatea răspunsului imun, ar putea dura câțiva ani până la decenii de infectări naturale pentru ca SARS-Cov-2 să devină endemic”, spune dr. Lavine.
Fără un vaccin, cea mai rapidă cale către statusul endemic este și cea mai proastă. Prețul pentru imunizarea populației ar fi bolnavi pe scară largă și un număr mare de decese.
Vaccinurile modifică complet acest calcul: cu cât oamenii vor fi imunizați mai repede, cu atât mai bine. O campanie eficientă de vaccinare ar putea scurta termenul la un an, sau la doar șase luni.
Însă este puțin probabil ca vaccinurile să eradicheze coronavirusul, prezice dr. Lavine. Virusul va circula permanent, deși mai benign, în mediul nostru.
Alți experți au spus că acest scenariu nu este doar plauzibil, ci probabil.
„Sunt pe deplin de acord cu rezultatele studiului”, a spus Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie La Jolla din San Diego.
Dacă vaccinurile î-ar împiedica pe oameni să transmită virusul, „atunci devine mult mai asemănător cu scenariului rujeolic, în care vaccinăm pe toată lumea, inclusiv pe copii, și virusul nu va mai infecta oamenii”, a spus dr. Crotty.
Dar este mai plauzibil ca vaccinurile să prevină bolile – nu neapărat infectarea și transmiterea, adăugă el. „Asta înseamnă că coronavirusul va continua să circule”.
„Este puțin probabil ca vaccinurile pe care le avem acum să ofere imunitate sterilizantă”, crede Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.
Modelul dr. Lavine se bazează pe presupunerea că noul coronavirus este similar cu coronavirusurile ce produc răceală obișnuite. „Dar presupunerea poate fi eronată”, afirmă Marc Lipsitch, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Boston.
Un alt scenariu plauzibil este ca virusul să se manifeste ca gripa sezonieră, care este ușoară în unii ani și mai letală în alții. Noile variante ale coronavirusului, care evită răspunsul imun, pot complica aceste calcule.
Sursa: New York Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook