SARS-Cov-2, la fel de contagios ca Ebola sau HIV. „Utilizează aceeași metodă de infectare a celulelor”
Potrivit unui nou studiu al Universitatii din Helsinki, noul coronavirus este mai contagios deoarece a dezvoltat o a doua „cheie”, sporindu-și capacitatea de a se infiltra în celulele umane.
Virusul SARS-CoV a fost descoperit acum mai bine de șaptesprezece ani, în China. La acea vreme, în 2003, s-a răspândit în 26 de țări și a afectat doar 8.000 de persoane.
Noul coronavirus, SARS-CoV2, pare a fi mult mai contagios. „Punctul de plecare al studiului nostru a fost să aflăm de ce SARS-CoV – un coronavirus care a dus la o epidemie mult mai mică în 2003 – și SARS-CoV-2, s-au răspândit atât de diferit, deși cel din urmă utilizează același receptor principal, ACE2”, a explicat Ravi Ojha, virusolog și coautor al studiului publicat în revista Science.
O proteină nouă
Cercetătorii au studiat apoi genomul virusului și au identificat „cheile” care îi permit să se agațe de celule și să le infecteze. Și se pare că noul virus are o cheie nouă. „Spre deosebire de ruda sa din 2003, noul coronavirus a dobândit o„ piesa suplimentară” pe proteinele sale de suprafață, piesă pe care o găsim și la alte virusuri umane devastatoare, inclusiv virusul Ebola, HIV și tulpinile extrem de patogene ale gripei aviare, printre altele ”, a declarat Olli Vapalahti, un alt virusolog care a participat la studiu.
Această nouă cheie este proteina transmembranară neurofilă 1. „Ar putea fi cea care direcționează virusul către interiorul celulei”, crede Giuseppe Balistreri, de asemenea coautor al studiului.
Până în prezent, cercetătorii chinezi au identificat deja 149 de variante minore ale virusului, dintre cele 103 genomuri analizate.
Sursa: CNews
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook