46 de boli cronice din cele 47 studiate sunt legate de un risc ridicat de spitalizare și deces din cauza coronavirusului, potrivit unei ample cercetări pe această temă. Însă vârsta rămâne, de departe, cel mai mare risc. Rezistența mai bună a femeilor la Covid este confirmată.
Este vorba despre un studiu cu domeniu de aplicare fără precedent, realizat de grupul științific Epi-Phare care reunește Agenția Medicamentelor (ANSM) și Asigurările de Sănătate (Cnam). Este urmărită aproape întreaga populație franceză – mai mult de 66 de milioane de oameni. Rezultatele publicate stabilesc o legătură între diferiți factori și riscurile crescute în fața coronavirusului.
Începând cu vârsta. „Bătrânii sunt, de departe, cei mai fragili în fața Covid-19”, confirmă raportul. Astfel, riscul unei persoane cu vârsta cuprinsă între 70 și 74 de ani de a ajunge la spital este de trei ori mai mare decât în grupul de vârstă 40-44, iar riscul de deces este înmulțit cu 30. Pentru grupul de vârstă 80-84, riscurile sunt de 100 de ori mai mari decât la adulții de 40-44 de ani.
Studiul confirmă o altă disparitate, deja sesizată prin alte studii. „Bărbații sunt mai expuși riscului de spitalizare și deces pentru Covid-19 decât femeile, înmulțit cu 1,4 și respectiv cu 2,1”, notează studiul. Un studiu publicat în noiembrie 2020 în Trends in Endocrinology & Metabolism a sugerat, în special prin analiza datelor de la femei însărcinate, că hormonii sexuali feminini ar putea juca un rol pozitiv împotriva coronavirusului – pot avea rol antiinflamator și pot întări răspunsul imun al femeilor cu Covid.
Cei mai vulnerabili sunt bolnavii cronici
Studiul acoperă, de asemenea, 47 de boli cronice – cel mai extins domeniu de studiu. Doar dislipidemia (excesul de grăsime din sânge) nu pare a fi un factor de risc special. Pe de altă parte, șapte boli cresc semnificativ pericolul, înmulțind cu mai mult de 2 riscul de spitalizare și cu mai mult de 4 riscul de deces: fibroză chistică, cancer pulmonar, sindrom Down, retard mental, insuficiență renală, transplant de rinichi și transplant de plămâni.
Și alte afecțiuni sunt legate de riscuri crescute. Obezitatea crește riscul de spitalizare cu 64% și riscul de deces cu 56%, în timp ce diabetul crește riscul de spitalizare cu 64% și cel de deces cu 75%. O corelație mai puternică între aceste două patologii și riscurile asociate cu Covid-19 a fost observată la cei cu vârsta sub 80 de ani. De asemenea, au fost stabiliți într-o măsură mai mică ca factori de risc, printre altele, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, accident vascular cerebral și alte tipuri de cancer.
Studiul se referă la primul val al epidemiei (15 februarie-15 iunie 2020). Până la acel moment, în Franța au fost fost spitalizate peste 87.800 de persoane, dintre care 15.660 au murit din cauza coronavirusului. Studiul a luat în considerare doar spitalizările al căror motiv principal a fost Covid, adică 94% din cazuri.
Sursa: Les Echos