Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko la summitul de la Minsk, din 2017. Sursa: AP
În timp ce țările vestice își exprimă furia cu privire la decizia Belarusului de a deturna un avion comercial Ryanair și de a aresta un jurnalist care se opune regimului Lukașenko, Rusia ia apărarea vecinului de la vest și spune că reacția occidentului este „șocantă”. Analiștii consideră că Rusia va profita de disensiunile dintre Belarus și țările vestice.
Belarus a ordonat duminică aterizarea forțată a unui avion Ryanair pe aeroportul din Minsk, pentru a-l aresta pe Roman Protasevich, activist împotriva regimului. Rusia crede că atitudinea Statelor Unite și Europei este „șocantă” și acuză occidentul că aplică standardul dublu.
„Ce este șocant, de fapt, este că vestul cataloghează incidentul care s-a petrecut în spațiul aerian al Belarusului drep ‘șocant'”, spune ministrul rus de Externe Maria Zakharova.
În plus, regimul de la Kremlin transmite că decizia UE de a impune statelor membre să evite spațiul aerian bielorus este „regretabilă”.
Rusia și-a extins treptat influența asupra vecinului Belarus, dar liderii celor două state, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, se află într-o alianță destul de inconfortabilă, pornită din necesitate.
Pentru Belarus, Rusia reprezintă un puternic partener economic, politic și un susținător al președintelui Lukașenko, care se află în al 27-lea an de mandat.
Belarus oferă Rusiei oportunitatea de a-și exercita influența în regiune și reprezintă un teritoriu tampon în ceea ce Kremlinul numește invazia Europei asupra fostelor sale teritorii, cum ar fi Ucraina.
A fost Putin implicat?
Experții care urmăresc îndeaproape Rusia spun că Putin a știut, dacă nu cumva a și autorizat deturnarea. Timothy Ash, strateg politic la Bluebay Asset Management, spune că „Lukașenko este total dependent de Putin pentru a rămâne în funcție și nu și-ar fi riscat relația cu Kremlinul printr-un asemenea act de ‘cavalerism’ fără să fi primit undă verde din partea lui Putin”.