Oamenii de știință avertizează că unele țări din Europa de Est riscă să se confrunte cu restricții repetate împotriva Covid, până când ratele de vaccinare se vor îmbunătăți. Numărul infectărilor a crescut pe tot continentul, după ce restricțiile au fost relaxate, pe timpul verii. Dar Europa se confruntă acum cu două pandemii foarte diferite. În Europa de Est, România și Bulgaria au raportat un număr record de infectări zilnice cu SARS-Cov-2. Ratele de infectare au crescut de peste zece ori în două luni, până la sfârșitul lunii octombrie, când au fost reimpuse unele restricții.
Numărul zilnic de cazuri din Marea Britanie a crescut, de asemenea, la aproximativ 70 de infectări la 100.000 de persoane și a rămas la același nivel pentru o mare parte a verii.
Dar, în timp ce legătura dintre numărul de cazuri și rata internărilor în spital pare să fie firavă în Marea Britanie – unde două treimi din populație a fost complet vaccinată – nu este cazul în multe țări din Europa de Est.
În Marea Britanie, numărul de pacienți Covid-19 aflați la terapie intensivă a rămas în mare parte constant, din septembrie.
Dar, în Bulgaria spre exemplu, numărul persoanelor aflate la ATI s-a dublat, în aceeași perioadă.
Spitalele din România se luptă să facă față afluxului de pacienți Covid, deoarece ratele de admitere la ATI au crescut de cinci ori din septembrie, atingând niveluri record.
Experții din domeniul sănătății sugerează că rata scăzută a vaccinării în ambele țări din Europa de Est ar putea fi de vină.
Mai puțin de o treime din populația din Bulgaria și România a primit două doze ale vaccinului anti-Covid, sau jumătate din media europeană, potrivit unei analize a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Ambele țări au reimpus unele restricții, cum ar fi folosirea măștilor în spațiile publice și obligația de a prezenta dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru a primi acces în unele locuri.
Oamenii de știință sugerează că guvernele vor fi forțate să impună în continuare restricții, pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, dacă nu se îmbunătățesc ratele de vaccinare.
„Problema principală este să convingem persoanele care au refuzat să se vaccineze”, spune dr. Dimitri Diavatopoulos, imunolog la Centrul Radboud pentru Boli Infecțioase din Olanda.
El crede că, dacă ratele de vaccinare nu se îmbunătățesc, oamenii „vor trebui să trăiacă în continuare cu restricțiile”.
Bulgaria, care are cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, și-a dublat rata mortalității cauzate de Covid-19 în octombrie, ajungând la un nivel record.
Numărul deceselor Covid din România a scăzut doar după ce guvernul a reimpus restricții, cum ar fi închiderea temporară a școlilor și limitarea accesului în magazine și restaurante.