Odată cu măsurile de izolare, restricțiile de circulație, stabilirea stărilor de urgență, închiderea frontierelor din cauza pandemiei, scăderea libertăților în aproape 70% dintre țările lumii nu este o adevărată surpriză.
Potrivit unui studiu al grupului britanic The Economist, „pandemia a provocat un declin imens al libertăților democratice, ducând scorul mediu al indicelui la cel mai scazut nivel din toate timpurile”.
Fenomenul este caracteristic regimurilor autocratice din Africa sau Orientul Mijlociu, dar „suprimarea libertăților individuale în democrațiile avansate a fost cel mai izbitor fapt din 2020”, explică studiul.
„Predarea voluntară a libertăților fundamentale a fost probabil una dintre cele mai remarcabile întâmplări din acest an extraordinar […] dar nu putem concluziona că nivelul ridicat de acceptare a măsurilor de izolare înseamnă că oamenii devalorizează libertatea”, afirmă Joan Hoey, șeful studiului, adăugând: „au considerat, pe baza dovezilor existente, că o pierdere temporară a libertății este justificată”. Chiar dacă, în mai multe state, se ridică voci împotriva acestor măsuri.
În acest context, Romania ocupă locul al 62-lea din 167 de țări analizate, fiind în categoria „democrațiilor care au eșuat”, cu un indice al democrației care se ridică la 6,40 din 10, în scădere față de 6,49 cu un an înainte.
Indicele este calculat începând cu 2006, pe baza a cinci criterii: procesul electoral și pluralismul, libertățile civile, funcționarea guvernului, participarea politică și cultura politică.
Statele au pierdut puncte din cauza „restricțiilor privind libertatea de mișcare”, în timpul „multiplelor blocaje și stingeri”. Cu un scor de 5,37 la nivel global, este „cea mai proastă medie mondială de când a fost creat indicele, în 2006”.
Coreea de Nord, la coada clasamentului
Când indicele depășește cifra 8, țările sunt considerate „democrații depline”. În această categorie găsim Norvegia (9,81) – pe primul loc-, dar și Elveția și Canada.
La polul opus este Coreea de Nord, cu un indice al democrației de 1,08, clasificată drept „regim autoritar”.