Credit Foto: Le Figaro
SONDAJ – Cum au ținut cinematografele legătura cu spectatorii lor în timpul acestei pandemii? Și cum se pregătesc să redeschidă? Din nordul Suediei către San Antonio, Texas, prin Beijing, Lausanne și Oslo, o călătorie în lumea cinematografului.
Jämtland, o regiune de lacuri și păduri din centrul Suediei, este cunoscută pentru lupii, knott-ii feroce (mini-țânțari) și pentru cinematograful său vechi de un secol, Biostaden din Östersund, fostul oraș-garnizoană cu 40.000 de locuitori. La începutul lunii mai, acest cinematograf care și-a păstrat candelabrele art deco și fațada sa de Hollywood împodobită cu zeci de becuri, este unul dintre singurele cinematografe încă deschise din lume.
În timp ce 98% din săli au fost închise de la mijlocul lunii martie în Europa, China și Statele Unite din cauza coronavirusului, proiectoarele Biostaden funcționează la turație maximă. Este complet legal, deoarece Suedia a autorizat cinematografele să rămână deschise și nu a izolat cetățenii.
Însă era necesar să găsească ceva pentru a atrage publicul, deoarece de la mijlocul lunii martie, toate lansările de filme noi s-au oprit. Atunci directorul Biostaden, Svenne Jonsson, a avut o idee ingenioasă: lansarea „Bio on Demand”. „Pentru prețul a 8 bilete cu tarif complet sau o sută de euro, privatizez una dintre cele șase săli și proiectez filmul ales de spectatori”.
La fel ca restaurantele care livreaza mâncare, au rămas în slujba publicului
Evident, nu e rentabil financiar. „Încasările plătesc o parte din costurile mele fixe, dar angajații mei îți păstrează moralul și atunci când, la sfârșitul lunii iulie, Hollywood-ul își va lansa blockbuster-urile, adevărata redeschidere va fi mai ușoară. La fel ca restaurantele care livreaza, vom rămâne în ochii publicului. ” În țara renilor, inițiativa sa a avut ecou. „Cu excepția multiplexurilor Filmstaden toate cinematografele noastre au început să facă acest lucru, iar caietele de rezervari sunt pline până la sfârșitul lunii mai”.
Cinematografele din Suedia speră să se redeschidă la capacitate maximă vineri, 3 iulie. „Celelalte țări europene vor fi mai rapide”, spune Guillaume Branders, directorul de cercetare și industrie al Unic (Uniunea Internațională a Cinematografelor). În Norvegia, cinematografele se redeschid joi, 7 mai. În Cehia, va fi 11 mai. Spania, 25 mai. Finlanda, Portugalia, Polonia și Kosovo la 1 iunie. Slovacia este pregătită pentru începutul lunii iunie, Elveția pentru 8 iunie. În Irlanda, publicul va reveni la cinema pe 10 august.
În Franța, operatorii vizează datele de 3 sau 10 iulie. Primul ministru Edouard Philippe va decide și va anunța decizia sa pe 2 iunie. În alte părți ale lumii, în America, precum și în China, redeschiderile capătă formă.
Pentru producătorii de filme, precum și pentru proprietarii acestor cinematografe, aceste lungi săptămâni de izolare au fost un șoc. Un cinematograf este deschis 365 de zile pe an și își stinge luminile doar între miezul nopții și opt dimineața. Este prima dată când a trebuit să se închidă de la crearea lor în 1898. Chiar și în timpul celor două războaie mondiale acest lucru nu s-a întâmplat. În timpul pandemiei, multe cinematografe au fost forțate să devină creative pentru a ține legătura cu spectatorii lor. Cele care s-au redeschis deja povestesc despre noile măsuri pe care le-au luat pentru a-și proteja angajații și publicul. Contactati de Figaro, aceștia vorbesc despre această perioadă cu totul specială. Iată inițiativele mondiale.
Cinematografele din SUA îi rezistă lui Trump
În America, cele 33.000 de cinematografe au fost închise de la mijlocul lunii martie. În mod normal, ele generează vânzări de 15 miliarde de dolari. Mulți dintre cei 150.000 de angajați au fost concediați.
În timp ce guvernanții democrați, precum californianul Gavin Newsom, intenționează să „redeschidă nu în câteva săptămâni, ci în câteva luni”, cei apropiați lui Donald Trump și susținătorii „Reopen America again” cer ca cinematografele să redeschidă cât mai curând posibil. Nu au contat nici apelurile asociatiei Nato (Asociația Națională a Proprietarilor de Teatru), care le reamintește oficialilor aleși că „nu vor fi filme noi până când cinematografele nu se vor redeschide la nivel național și în întreaga lume „.
În Statele Unite, locuitorii din San Antonio sunt primii care se întorc la film. Lanțul regional Santikos și-a redeschis trei dintre cele nouă cinematografe. Pentru a vedea Trolls, Bloodshot, The Invisible man sau Still Believe, biletul costă doar 5 dolari. Celălalt lanț de cinematografe din Texas, Evo Entertainment, cu sediul în Austin, s-a redeschis luni 4 mai în orașele Kyle și Schertz. În aceste cinematografe unde se proiectează Jumanji, Sonic și 1917, trebuie să purtați mască (cinematograful oferă pentru cei care nu au) și să acceptați să vi se măsoare temperatura. Toți angajații poartă mănuși pe care le schimbă la fiecare 30 de minute. Și aici, biletul costă 5 dolari, iar la rezervare site-ul indică faptul că „aveți nevoie de două fotolii goale între fiecare grup (care nu poate depăși cinci persoane)”. În faza a doua a redeschiderii, conducerea grupului Evo intenționează să elimine măștile și mănușile.
În Georgia, ca și în Texas, marile lanțuri precum AMC (proprietatea gigantului chinez Wanda), Regal și Cinemark au refuzat să redeschidă. AMC și Cinemark preferă să aștepte până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie. Cu câteva săptămâni înainte de lansarea globală a trei noi blockbustere: Mulan de la Disney, Tenet al lui Christopher Nolan și Wonder Woman 1984.
Cinematografele din China ezită
În martie, regimul de la Beijing a autorizat centrele comerciale să se redeschidă iar sălile multiplex din incintele lor s-au deschis odata cu ele. Sosirea unui al doilea val de contaminare cu Covid-19 a făcut ca regimul să-și schimbe decizia după numai cinci zile. Beijingul are în vedere o posibilă redeschidere a 70.000 (!) de cinematografe la începutul lunii iunie.
Coreea de Sud testează cinematograful cu personal robotizat
După premiul Oscar pentru cel mai bun film obținut de Parasite al lui Bong Joon Ho, țara a fost pe punctul de a experimenta un an record pentru a șaptea artă și cele 3000 de ecrane ale sale. Sosirea pandemiei a stricat totul. La sfârșitul lunii aprilie, CGV, unul dintre cele mai mari trei lanțuri de cinematografe din țară, a lansat o experiență deosebit de futuristă în multiplexul său Yeouido: „cinema fără contact ”. Testul va dura două luni, până la începutul lui iulie. Nu mai există cozi la popcorn sau la casele de bilete.
Toate vânzările sunt automatizate. Pentru tichete sunt plasate scanere la intrarea în sală și lumea prezintă codul QR pe telefon. În plus, doi roboți de 1,50 m parcurg culoarul pentru a ajuta clienții să găsească toaletele sau să îi informeze despre programul zilei. Pentru a stabili noile reguli de viață post-coronavirus, Seoul a publicat și un ghid de 68 de pagini. În cinematografe, este recomandat să nu râdeți sau să strigați pentru a evita emiterea de particule potențial periculoase.
Norvegia și drive-in-ul gigantic
Primele cinematografe din Europa care se redeschid sunt în Norvegia – joi, 7 mai. S-au închis pe 12 martie. Jakob Berg, purtătorul de cuvânt al Institutului Norvegian de Film estimează că „jumătate din cele 211 de cinematografe norvegiene vor deschide. Se vor deschide puține multiplexuri, majoritatea așteaptă lansarea lui Mulan și a celorlalte noi blockbustere de la Hollywood ”.
„Deschidem marele nostru cinematograf Ringen la Oslo vineri 8 mai și alte 11 multiplexuri pe 15 mai. Vom începe cu doar trei-cinci filme pe zi. ” Regulile pot fi apoi relaxate. Guvernul norvegian a anunțat că adunările de peste 200 de persoane vor fi permise începând cu 15 iunie.
În timpul închiderii cinematografelor, Norvegia a fost deosebit de inovatoare. Norvegienii au putut viziona filme la un cinema drive-in din incinta Telenor Arena din Oslo. Acolo unde publicul îi aplaudă de obicei pe Rolling Stones, Madonna și Lady Gaga, acum vizioneaza filme din mașină.
Elveția oferă bilete de cinema pentru noii eroi din prima linie
Închise din 14 martie la Lausanne și pe 16 martie în alte orașe elvețiene, „cinematografele speră să se deschidă pe 8 iunie”, explică Sandra Bernasconi de la Pathé Suisse SA, care are opt multiplexuri sau 79 de săli și aproape 3 milioane de spectatori pe an. Așteptăm ultimele directive ale Consiliului Federal de la sfârșitul lunii mai. Elveția are un plan de iesire din izolare în trei etape: 27 aprilie, 11 mai și 8 iunie. Această redeschidere va fi supusă unor noi reguli de sănătate, care sunt validate de Confederație.”
Pentru ca publicul să vrea să se întoarcă rapid în sala, Pathé a lansat operațiunea Hero Set. Pentru achiziționarea a patru bilete de cinema valabile până la sfârșitul anului 2021, grupul oferă o un bilet gratuit „eroilor din prima linie care au făcut multe în ultimele săptămâni”. „Sperăm să putem oferi cel puțin 500 de locuri”, explică Sandra Bernasconi.
Italia speră să redeschidă în această vară
De la Milano la Napoli, sălile toate și-au închis ușile între 23 februarie și 8 martie. Italienii ies din izolare treptat, dar cinematografele nu se vor deschide până în iunie.
În Japonia au avut succes tricourile „salvați mini-cinematografele noastre”
În țara soarelui răsăre, a treia cea mai importantă țară din lume în ceea ce privește numărul de bilete vândute la cinema, după Statele Unite și China, multiplexurile sunt închise și nu a fost anunțată nicio dată de redeschidere.
Starea de urgență decisă de premierul Shinzo Abe pe 7 aprilie va dura până pe 31 mai. Japonezii sunt încurajați să rămână acasă și să iasă doar pentru activități esențiale. Ceea ce nu include cinematografe. În Osaka, Cine Nouveau, ca și alte cincisprezece cinematografe independente numite mini-shiata (mini-cinematografe) instalate la Kobe și Kyoto, au lansat cu succes vânzarea tricourilor „salvați cinematografele noastre”. Japonia are 3.583 de ecrane. Regizorii Hirokazu Kore-eda, Shinya Tsukamoto și actori precum Arata Iura și Akira Emoto s-au mobilizat pentru salvarea cinematrografelor.
Datorită vânzării de tricouri, treisprezece cinematografe locale japoneze au reușit să strângă aproape 2,3 milioane de yeni pentru fiecare, respectiv aproximativ 24.000 de euro.
O persoană la trei fotolii în cinematografele spaniole
Cinema-urile închise din 14 martie ar trebui să se redeschidă pe 25 mai cu un număr limitat de spectatori. Cele din centrele comerciale vor trebui să aștepte până pe 8 iunie.
Spania are un plan de iesire din izolare în patru faze. „Miercuri, 6 mai, a început faza 0. Primele provincii vor trece în faza 1 luni, 11 mai. Cinema-urile care se vor deschide în faza 2 începând cu 25 mai vor trebui să vândă doar o treime din capacitatea sălii. În faza 3, pe 10 iunie, capacitatea autorizată va ajunge până la 50%. ” Tot potrivit purtătorului de cuvânt al MK2, spectatorii spanioli sunt cu adevărat nerăbdători să revină la cinema: „primim multe mesaje de încurajare. Avem chiar și oameni care ne solicită carduri de fidelitate deși suntem încă în plină izolare.”.
Polonia, Portugalia, Belgia… Revenirea lentă la normal
În Polonia, planul de ieșire din izolare a început pe 20 aprilie, cu redeschiderea parcurilor, supermarketurilor și bisericilor. Cinema-urile su fost închise începând de pe 12 martie și ar trebui să se redeschidă pe 1 iunie, cu maximum 50 de persoane în sala.
Cinema-urile din Lisabona, Porto, Faro și alte orașe din Portugalia urmează să se redeschidă la 1 iunie cu un public limitat, în timp ce în Danemarca, țara lui Lars von Trier, cinematografele se vor redeschide pe 10 mai.
În Olanda, cinematografele se vor redeschide la 1 iunie pentru doar 30 de spectatori, apoi numărul va crește la 100 de persoane la 1 iulie.
Irlanda are un plan de ieșire din izolare în cinci etape, iar cinematografele se vor redeschide ultimele, pe 10 august.
În Marea Britanie se vorbeste acum despre sfârșitul lunii iunie pentru o redeschidere. Dar necunoscutele sunt atât de numeroase încât Will Palfreyman, purtătorul de cuvânt al multiplexurilor Odeon deținute de gigantul chinez Wanda, contactat de Le Figaro, nu dorește să comenteze.
În ceea ce privește Belgia, guvernul de la Bruxelles nu a precizat încă nimic în ceea ce privește sectorul cultural. Noi detalii sunt așteptate la începutul lunii iunie.
Sursa: Le Figaro