Riscul de spitalizare sau deces este cu 90% mai mic în cazul unei reinfectări cu SARS-CoV-2
În cazul reinfectării cu SARS-CoV-2, probabilitatea spitalizării este cu 90% mai mică decât la prima interacțiune cu virusul, arată cercetările. Oamenii de știință spun că rezultatele unui studiu care a analizat 350.000 de cazuri Covid sugerează că impactul a devenit asemănător cu cel al unei răceli obișnuite, odată ce imunitatea s-a dezvoltat.
Cercetarea, publicată în New England Journal of Medicine, arată că persoanele anterior infectate cu SARS-CoV-2 au un risc de spitalizare sau deces cu 90% mai mic, în comparație cu prima infectare.
Totuși, studiul a fost desfășurat înainte de apariția variantei Delta.
Virusul ar putea adopta un model benign de infectare
Studiul a fost realizat în Qatar, unde 40% din populație avea niveluri detectabile de anticorpi anti-Covisd, după primul val din martie 2020.
A fost analizat un grup de peste 350.000 de persoane nevaccinate, care au fost infectate între februarie 2020 și aprilie 2021.
Oamenii de știință au comparat apoi datele cu cele obținute de la persoane care au avut Covid de două ori.
În total, 193 de persoane dintre cele 6.095 cu infecții „primare” au suferit o formă severă, inclusiv 28 de cazuri critice și șapte fatale.
Doar 1.300 de persoane au fost reinfectate. Dintre ele, doar patru au prezentat simptome severe care au necesitat îngrijiri spitalicești. Niciuna nu a decedat și nu au fost înregistrate forme grave.
Dr. Laith Abu Raddad, cercetător la Weill Cornell Medicine, din Qatar, spune: „Trebuie să se stabilească dacă o astfel de protecție împotriva formelor severe durează o perioadă mai lungă, așa cum se întâmplă cu imunitatea dezvoltată împotriva altor coronavirusuri sezoniere ale răcelii comune, care declanșează un răspuns imun pe termen scurt împotriva reinfectărilor ușoare, dar și imunitate pe termen lung împotriva formelor mai severe.
Sursa: The Telegraph
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook