Rezultatele noii izolări din Irlanda și Israel. Victorie pentru sănătate, costuri enorme pentru economie și sfera socială
Care a fost impactul noilor restricții stricte în țările care le-au impus în ultimele săptămâni? Două exemple: Israel și Irlanda. Australia a optat, de asemenea, pentru o izolare în această vară, dar a avut foarte puține cazuri la momentul respectiv și se bucură de condiții climatice diferite.
În celelalte două țări, noua izolare pare să fi făcut posibilă ruperea lanțurilor de transmisie. Dar circumstanțele sunt foarte diferite.
În Irlanda, o scădere imediată a cazurilor noi
Culmea contaminării a fost atinsă pe 22 octombrie… adică în prima zi a izolării! Joi, 29 octombrie, Irlanda avea 174 de cazuri noi pe milionul de locuitori (media ultimei săptămâni), în comparație cu 236 cu o săptămână mai devreme, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Această situație poate părea paradoxală, deoarece epidemiologii avansează o întârziere de cel puțin o săptămână între intrarea în vigoare a măsurilor și posibilele efecte asupra cazurilor noi.
Pe 19 octombrie, premierul irlandez a anunțat un întreg arsenal de restricții, „probabil cele mai stricte din Europa”. Scolile au rămas deschise, dar toate întreprinderile neesențiale au trebuit să închidă, în timp ce barurile și restaurantele au voie să facă doar livrări.
De la începutul lunii octombrie au fost emise multe recomandări ferme. Cetățenii au fost îndemnați să lucreze la distanță cât mai mult posibil, să nu organizeze întâlniri de familie și să limiteze adunările în locuri private la șase persoane.
„Procesul de izolare este un întreg, care nu începe în ziua intrării în vigoare a celor mai stricte măsuri. Ipoteza pe care o favorizez este că a existat o auto-izolare a populației înainte de decizia politică, care a fost mai degrabă în sprijinul comportamentului poporului”, judecă epidemiologul Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală din Geneva.
Aceste restricții stricte de pre-izolare „încep să-și pună amprenta”, a declarat Colm Henry, oficial al sistemului de sănătate irlandez, pentru The Irish Times.
În Israel, o „poveste de succes”… care are un preț
Aici, curba a scăzut la fel de repede pe cât a urcat. În Israel, noile cazuri zilnice au scăzut de la 720 la 80 pe milionul de locuitori în mai puțin de o lună, de la vârful atins pe 3 octombrie până joi, 29 octombrie. Acest lucru pare să corespundă izolării instituite pe 18 septembrie, deoarece este necesar să se acorde timp restricțiilor pentru a produce efecte. De la începutul lunii octombrie, numărul cazurilor severe în Israel a scăzut de la aproape 900 la 410. De asemenea, decesele au început să scadă, mai lent, de la 4,5 decese pe zi per milion de locuitori la aproape 3.
„Israelul este povestea de succes a izolării”, spune Antoine Flahault. „A fost printre țările cu cea mai puternică evoluție a cazurilor severe din lume, așa că aceasta este dovada că putem reuși să readucem lucrurile sub control”. Această îmbunătățire a determinat autoritățile țării să relaxeze izolarea de la mijlocul lunii octombrie. De exemplu, s-au redeschis creșe, școli, plaje și parcuri naționale.
„Cel puțin în Israel, izolarea funcționează foarte bine. Dar Israelul s-a izolat pentru că nu avea de ales, internările ajunseseră la capacitatea sistemului de sănătate ”, a subliniat cercetătorul Eran Segal într-o lungă succesiune de mesaje postate pe Twitter.
O victorie în termeni de sănătate… dar cu costuri semnificative din punct de vedere social și economic. În timp ce țara trece printr-o criză politică gravă, manifestanții s-au adunat în mod regulat pe străzi pentru a denunța acțiunile prim-ministrului Benjamin Netanyahu, implicat într-un scandal de corupție, și incapacitatea sa de a face față crizei sănătății. Mulți rezidenți sunt, de asemenea, șomeri sau afectați de nesiguranță din cauza crizei economice masive legate de Covid-19. Și aceste proteste au crescut de când restricțiile au fost relaxate.
Sursa: Le Parisien
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook