Două companii americane, Regeneron și Eli Lilly, au publicat miercuri rezultate diferite asupra tratamentelor lor împotriva Covid-19 pe bază de anticorpi sintetici, considerate promițătoare pentru pacienți la debutul bolii.
Regeneron, pe de o parte, a declarat într-un comunicat de presă că studiile pe 524 de pacienți au arătat eficiența cocktailul său de anticorpi monoclonali, REGN-COV2, care a redus încărcătura virală a pacienților și necesitatea de îngrijire medicală sau spitalizare, comparativ cu pacienții care au primit un placebo. Acesta este tratamentul pe care l-a primit președintele american Donald Trump la începutul lunii octombrie. Aceste rezultate nu au fost încă evaluate independent de o revistă științifică.
Grupul Eli Lilly, care a publicat anterior rezultate intermediare, a dezvăluit miercuri rezultatele studiului de fază 2 a propriului tratament cu anticorpi (LY-CoV555, numit și bamlanivimab), în revista medicală New England Journal of Medicine. Datele din acest proces sunt mixte. O doză unică (2.800 mg) a arătat o eficacitate modestă în cazul pacienților cu simptome ușoare până la moderate.
Sprijinul guvernului SUA
Ambele companii sunt susținute de guvernul SUA. Regeneron a primit mai multe contracte, inclusiv unul pentru 450 de milioane de dolari, pentru a ajuta la fabricarea dozelor pe scară largă în Statele Unite. Guvernul a anunțat miercuri achiziționarea a 300.000 de doze ale tratamentului de la Eli Lilly, dar într-o concentrație diferită (700 mg), pentru 375 milioane dolari, cu o opțiune de 812,5 milioane dolari pentru 650.000 de doze suplimentare. Cele două companii au depus cereri de aprobare la Agenția SUA pentru Medicamente (FDA), tratamentele fiind azi disponibile doar pentru studii clinice sau aprobări de la caz la caz, așa cum presedintele Trump a beneficiat de ele.
Sursa: Le Figaro