După trei valuri epidemice în care nu s-a îmbolnăvit, Roxana Pascu, 55 de ani, a crezut că este suficient de sănătoasă pentru a rezista virusului și a decis să nu se vaccineze. Acum, Pascu, care conduce o mică afacere, este unul dintre cei aproximativ 1.040 de pacienți cu Covid-19 internați în prezent la terapie intensivă în România, unde numărul cazurilor s-a dublat în ultima săptămână.
Cu a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, România se pregătește pentru un al patrulea val Covid care pare să copleșească spitalele, în condițiile în care personalul medical este deja insuficient.
„M-am gândit că, dacă reușesc să trec prin trei valuri fără să mă infectez, pot să trec printr-un altul fără vaccin”, spune Pascu, care abia poate vorbi.
România a reușit să vaccineze doar 34% din populația adultă (față de 72% media europeană), din cauza neîncrederii în instituțiile statului, campaniilor de dezinformare, infrastructurii rurale slabe sau educației precare privind vaccinurile.
Guvernul, care a relaxat restricțiile în ciuda ratei reduse de vaccinare, a ratat obiectivul de a inocula 10 milioane de cetățeni până în septembrie – sunt acum puțin peste 5 milioane de inoculați. Aproximativ 40% din personalul medical și școlar nu este vaccinat, iar oficialii s-au ferit până acum să impună o obligație în acest sens.
Lipsa paturilor de terapie intensivă
Miercuri, România mai are la dispoziție doar 32 de paturi de terapie intensivă și poate cu greutate să crească numărul lor, din cauza lipsei de personal. Ratele zilnice de infectare se apropie de un nivel record – peste 10.000, iar oficialii din domeniul sănătății estimează că cifra ar putea ajunge la 15.000-20.000 de cazuri noi până în octombrie.
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta încercă să aducă o unitate mobilă de terapie intensivă.
„În acest moment am probleme mari în instalarea acestor paturi, pentru că nu putem lucra fără personal.”
Morga institutului este, de asemenea, la capacitate maxima și caută să închirieze congelatoare mortuare, spune ea.
„Sunt speriată, pentru că nu știu cât de mult putem ajuta dacă nu suntem suficienți”, spune Anita Timofte, asistenta șefă a secției ATI a institutului. „Bănuiesc că nu va fi suficient spațiu pentru câți oameni se vor îmbolnăvi”.
Revin restricțiile
Restricții, inclusiv stingeri de noapte, sunt reintroduse în orașele și satele cu rată mare de incidență. Tot mai multe școli trec în online.
„Ceea ce este esențial este să putem oferi asistență medicală de specialitate celor care au nevoie de ea. Resursa umană este ceea ce ne limitează”, spune viceministrul Sănătății, Andrei Baciu.
Cât despre Pascu, ea intenționează să se vaccineze după ce își revine. La fel și Raul Adin, un pacient în vârstă de 20 de ani, care are nevoie de oxigen.
„100% mă vaccinez”, spune el.
Sursa: Reuters