În timpul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății din Franța, a anunțat închiderea barurilor și restaurantelor cel târziu la ora 22:00, în zonele de alertă. O decizie care i-a enervat pe profesioniștii din sector, care cer retragerea acestei măsuri.
Măsura de care se temea întregul sector, deja puternic afectat, a fost impusă. Pe 23 septembrie, Olivier Véran a anunțat noi restricții de sănătate pentru a stopa răspândirea coronavirusului, în special în metropolele franceze.
Printre aceste măsuri, închiderea barurilor și restaurantelor la ora 22, în așa-numitele zone de „alertă sporită” și închiderea totală a unităților în metropola Aix -Marsilia și în Guadelupa, clasificate drept zone de „alertă maximă”.
Aceste măsuri au fost criticate de liderii politici de toate categoriile, și în special de profesioniștii din sector, care se află deja într-o situație extrem de complicată, neînțelegând motivele care au condus la această restricție.
Proprietarii de restaurante sunt supuși unor reguli foarte stricte
Philippe Etchebest, un bucătar cu o stea Michelin din Bordeaux, vorbise acum o săptămână despre o eventuală inchidere: „Nu-mi vine să cred. Dacă o fac, ar fi sinucidere. Un măcel”, a prezis cel mai popular bucătar din Franța. La mai puțin de o săptămână după această declarație, sentința a venit si el s-a înfuriat. „Nu suntem mai periculoși decât alții și diferența pe care o avem aici în unitățile noastre este că noi încadrăm lucrurile”, spune el. „Cei care nu aplică regulile trebuie să fie penalizați, dar nu îi putem pune pe toți în aceeași oală, suntem foarte mulți care aplicăm protocoalele, ele sunt drastice și ar fi păcat să ne penalizeze pentru cei care nu și-au făcut treaba în mod corespunzător ”. Un argument preluat și de Bernard Marty, președintele sindicatului restaurantelor. „Nu vreau ca unitățile noastre să fie închise, vreau ca statul să exercite controalele pe care ar trebui să le facă și să-i închidă doar pe cei care nu respectă măsurile de sănătate”, a declarat el pentru AFP.
Restaurantele sunt într-adevăr supuse unui protocol de sănătate extrem de strict de la ieșirea din izolare. În restaurante, spațiul de un metru între fiecare masă este obligatoriu, numărul maxim de persoane la o singură masă este de 10, purtarea unei măști este obligatorie în timpul deplasării în interiorul unității, iar consumul în picioare, inclusiv pe terase, e interzis. Pentru a pune în aplicare aceste măsuri de sănătate, „unitățile noastre au cheltuit milioane de euro”, își amintește Franck Trouet, purtătorul de cuvânt al sindicatului patronilor de restaurante. Și vor să închidem?”.
Nu există nicio dovadă a faptului că au fost declanșate focare în restaurante
Puține studii au stabilit în mod clar o legătură între focarele Covid și restaurante. Unul dintre ele a fost publicat de CDC, Centrul SUA pentru Prevenirea Bolilor, la mijlocul lunii septembrie. Cercetătorii au menționat că, printre cazurile pozitive din acest eșantion de 300 de persoane chestionate, cei care frecventaseră un restaurant sau un bar în cele două săptămâni premergătoare apariției simptomelor au fost de două ori mai mulți decât cei neinfectați.
Analiza va trebui confirmată de alți oameni de știință, mai ales că nu face distincție între spațiile interioare și exterioare. Dar cântărește în favoarea purtării unei măști pentru a preveni contaminarea prin particule, indiferent dacă acestea sunt relativ mari (emise în timpul tusei sau strănutului) sau microscopice, urmele de aerosolizare ale virusului fiind din ce în ce mai documentate.
În Franța, datele făcute publice de autoritățile sanitare nu arată cu certitudine că restaurantele sunt locuri de contaminare, deoarece nu sunt menționate în mod specific. „Virusul nu circulă mai mult în restaurante decât în mijloacele de transport!” spune Noël Ajoury, președintele sindicatului de pe Coasta de Azur, citat de AFP.