În timp ce Joe Biden se comportă acum ca președinte ales, punând în aplicare planul său de luptă împotriva Covid și constituind echipele guvernamentale, tabăra republicană rămâne în picioare și continuă să afirme că rezultatul alegerilor este departe de a fi clar. Luni, republicanii au confirmat că încep o bătălie legală pentru a verifica dacă victoria nu i-a fost furată președintelui Trump. „Cele 150 de milioane de americani care au votat au dreptul la transparență în privința procesului de vot”, a declarat președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel.
Sprijinul masiv pe care conducerea republicană îl oferă în continuare președintelui este spectaculos și ridică multe întrebări cu privire la motivele pentru care o face. Doar o mână de senatori republicani despre care se știe că îl urăsc pe Trump au recunoscut victoria lui Joe Biden. „Fiecare apel trebuie ascultat. Abia atunci America va putea decide cine câștigă cursa „, a declarat Kevin McCarthy, liderul Republican Minority House. Președintele Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, a mers luni la Casa Albă pentru a detalia procedurile care vor fi inițiate, un briefing care a fost ignorat de CNN și în mod deliberat întrerupt de Fox News, care l-a judecat drept „mincinos”.
Ronna McDaniel a explicat că au fost înregistrate 131 de declarații unor martori din Michigan, care au raportat nereguli, și sunt în curs de examinare de către Partidul Republican. McDaniel a citat cazuri similare în Pennsylvania, Wisconsin, Nevada și Georgia. Ea menționează „2.100 de incidente”, insistând în special asupra dificultăților pe care observatorii republicani le-au întâmpinat în procesul de votare, fiind ținuti departe de numărarea buletinelor de vot, în special în Detroit, considerat de republicani un „cuib de corupție electorală”.
Aceste mărturii „sunt foarte alarmante rog canalele mass-media să asculte ce au de spus acești martori”, văzând în ele „o amenințare la adresa democrației americane”, a spus ea. McDaniel a menționat în special cazul unui oficial electoral care s-a plâns că i s-a ordonat să ante-dateze buletinele primite prin poștă care au sosit după 3 noiembrie, la Detroit.
Ministrul Justiției, William Barr, a autorizat luni procurorii federali să investigheze acuzațiile de fraudă înainte ca rezultatele alegerilor să fie oficializate, o decizie care pune sub semnul întrebării directivele din trecut ale ministerului. Cu toate acestea, Barr a spus că aceste investigații ar trebui să se concentreze doar asupra cazurilor considerate grave, care ar putea înclina rezultatul alegerilor. Însă decizia a determinat demisia șefului departamentului de infracțiuni electorale, Richard Pilger.
Febrilitate
Confruntați cu entuziasmul taberei trumpiste, mulți, precum Timothy Naftali, directorul bibliotecii Nixon, explică faptul că republicanii nu își pot permite să meargă împotriva puternicului lor președinte, având în vedere poziția sa în partid. Faptul că a reușit să le aducă 71 de milioane de alegători, o performanță spectaculoasă, în ciuda înfrângerii sale, i-ar fi forțat să ducă bătălia legală în numele lui Trump. Această bătălie juridică, fără o bază solidă reală, ar fi în esență un ultim pas, oferindu-i lui Trump timp să-și accepte înfrângerea.
Dar ar putea apărea și o altă opțiune, avertizează Caroline Fredrickson, profesor de drept la Universitatea Georgetown. Susținând că nu există „nicio dovadă de fraudă”, avocatul consideră că „ceea ce se desfășoară nu este un efort judiciar, ci un efort politic”. „Chiar dacă găsim unele nereguli, acestea nu vor fi suficiente pentru a schimba situația”, a spus ea, o opinie pe care o prezintă și canalele mass-media. Dar pentru avocatul de la Georgetown, această operațiune de „discreditare a alegerilor” ar putea pregăti „o lovitură de stat” pe 14 decembrie, în timpul votului Colegiului Electoral. „Constituția permite legislativului să-și trimită electorii la Congres, mai degrabă decât să se bazeze pe votul popular, dacă procesul electoral este contestat. Nu s-a întâmplat din 1875, dar faptul că Donald Trump Jr. i-a acordat credit în urmă cu câteva zile mă îngrijorează ”, a spus ea, menționând că republicanii au majoritatea statelor. „Sper să mă înșel, pentru că ne-ar distruge democrația, dar republicanii par să fi pierdut orice busolă morală”, a spus ea.
John Eastman, profesor de drept la Universitatea Chapman, nu este de acord cu Caroline Fredrickson, privind problema fraudei. Cei care neagă „sunt fie avocați ai Partidului Democrat, fie nu au privit cu atenție plângerile”. „M-am uitat la declarații, videoclipuri, mărturii, arată clar că au existat nereguli în masă!”, a spus el, referindu-se la un videoclip care arată un camion roșu fără plăcuțe de înmatriculare sosind la o secție de votare din Detroit în noaptea de 3 spre 4 noiembrie și preluând sacii cu buletinele de vot, încălcând regulile electorale. Faptul că site-ul RealClearPolitics, unul foarte echilibrat și obiectiv, a eliminat Pennsylvania de pe lista statelor câștigate de Biden, „este un indicator” al incertitudinii care cântărește greu. Dar acolo unde John Eastman împărtășește părerea Carolinei Fredrickson, este ideea că o adevărată surpriză ar putea veni în perioada premergătoare zilei de 14 decembrie dacă Partidul Republican, simțindu-se înșelat, decide să forțeze Colegiul Electoral. Un scenariu, care ar duce la o confruntare periculoasă.
Sursa: Le Figaro