Remdesivir: Prețul de producție este de 10 dolari, dar cel de vânzare de 3,120 de dolari
Foto: Gilead Sciences
La sfârșitul lunii mai, dr. Fauci, membru marcant al grupului de lucru al Casei Albe privind criza Covid-19, a anunțat rezultate preliminare promițătoare pentru Remdesivir în tratamentul bolii.
În ciuda absenței unor studii concludente privind eficacitatea și siguranța moleculei, acest prim anunț a fost suficient pentru a stimula interesul și pentru a deschide noi orizonturi pentru aceasta.
La începutul lunii mai, Food and Drug Administration (FDA) a autorizat Gilead să distribuie Remdesivir, un tratament care ar trebui să reducă, în medie, cu patru zile spitalizarea pacienților.
Laboratorul a stabilit un preț pentru formula sa: pentru un pacient „tipic”, costul Remdesivirului va fi de 520 de dolari pe doză [463 euro], sau de 3.120 de dolari [2.775 de euro] pentru o săptămână de tratament. Acest tarif se referă la pacienții asigurați de companii private. Cei dependenți de organismele statului vor plăti ceva mai puțin – 390 USD pe doză.
În plus, acest preț este valabil numai Statele Unite, unde laboratorul este liber să își stabilească prețurile așa cum consideră că este potrivit. Alte state, în special cele cu acoperire medicală universală, pot negocia prețuri mai mici.
10 dolari pe doză
În alte țări, precum India sau Bangladesh, unde Gilead a semnat licențe cu producători generici, prețul va fi mult mai mic – se vorbește de 1.000 de dolari [889 euro] pentru o săptămână de tratament.
Dintr-un motiv întemeiat: după cum notează Wall Street Journal, fabricarea Remdesivir nu prezintă niciun fel de dificultate, iar prețul de producție este de doar 10 dolari pe doză.
Pentru a explica diferența enormă, Gilead evidențiază costurile ridicate necesare pentru dezvoltarea moleculei. De asemenea, laboratorul asigură că economisirea a câteva zile de spitalizare depășește cu mult costurile tratamentului cu Remdesivir.
Cu toate acestea, mulți nu accepta astfel de justificări. Chiar dacă Gilead a cheltuit mult cu noua sa moleculă, o mare parte din aceste fonduri provin direct din buzunarele contribuabililor.
Site-ul Jacobin citează un studiu care a calculat că laboratorul a beneficiat, pentru cercetările sale, de 70 de milioane de dolari [62 de milioane de euro] sub formă de subvenții de la Institutul Național de Sănătate.
Unii oficiali au criticat această situație, care este totuși frecventă în Statele Unite. „Contribuabilii vor plăti miliarde pentru medicamente la a căror dezvoltare au participat deja financiar”, a reacționat consilierul democrat din Texas, Lloyd Doggett.
În ceea ce privește piața bursieră, anunțul lui Gilead a fost primit cu relativă dezamăgire, provocând o ușoară scădere a prețului acțiunilor sale: investitorii se așteptau la un cost mai mare pentru tratament.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook