Realizatorul sculpturii invizibile vândute cu 15.000 de euro, acționat în instanță pentru plagiat

Lucrarea nu este nici vizibilă, nici palpabilă. Face totuși obiectul unei acuzații de plagiat. Creată de pictorul italian Salvatore Garau, sculptura invizibilă este, de fapt, rodul imaginației unei altei persoane. Astfel, Max Miller, un artist american din Florida, amenință să îl dea în judecată pe Salvatore Garau pentru că a furat conceptul unei opere inexistente.

Totul a început pe 18 mai, când Salvatore Garau a reușit să vândă lucrarea Io sono (Eu sunt) pentru suma de 15.000 de euro la licitație, după o estimare inițială de 6.000 de euro.

Suma pare surprinzătoare pentru o sculptură invizibilă, pentru care artistul impune și condiții de instalare – „în centrul unei camere goale dintr-o casă independentă, delimitată cu o bandă lipită de podea” – și eliberează un certificat de autenticitate pentru cumpărător. Salvatore Garau spune că „golul nu este altceva decât un spațiu umplut cu energii și chiar dacă îl golim, conform principiului incertitudinii lui Heisenberg, vidul are o greutate”.

Povestea absurdă s-ar fi putut încheia fără intervenția lui Max Miller. Însă, potrivit GQ, artistul american intenționează să îl dea în judecată pe Salvatore Garau, spunând că i-ar fi furat conceptul unei opere inexistente. „Când am văzut asta, am realizat că este exact ideea mea. Vreau doar să se facă această mentiune”, spune el pentru postul de televiziune WCJB.

Miller ar fi împărtășit conceptul în 2016, în timpul expoziției uneia dintre sculpturile sale intangibile intitulată « Nimic » și justifică faptul că o simplă căutare pe Google poate dovedi că spune adevărul. Max Miller a explicat, de asemenea, că a încercat să îl contacteze pe Salvatore Garau pentru a fi creditat, dar a judecat că nu merită, așa că a angajat un avocat italian.

Avocatul a precizat că a trimis totuși o scrisoare artistului italian, cu dorința de a soluționa această dispută pe cale amiabilă.

Sursa: Le Figaro

Exit mobile version