Foto: Zwelini Mkhize, ministrul Sănătății sud-african
„Nimic nu arată” că noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud este mai periculoasă sau mai contagioasă decât cea britanică, se apără ministrul Sănătății sud-african, Zwelini Mkhize, răspunzând omologului său britanic.
„Nu există dovezi că 501.V2 este mai transmisibilă decât varianta britanică, așa cum a sugerat ministrul Sănătății din Marea Britanie”, a declarat Mkhize.
„De asemenea, nu există dovezi că determină o formă mai severă a bolii sau că duce la o rată a mortății mai mare decât varianta britanică sau alte mutații identificate în întreaga lume”, adaugă el.
Miercuri, Matt Hancock a declarat că noua tulpină din Africa de Sud este „provoacă îngrijorare, deoarece este mai contagioasă și pare să fi suferit mai multe mutații față de cea identificată în Regatul Unit”.
Aceste declarații „ar putea crea percepția că varianta sud-africană a reprezentat un factor major în al doilea val din Marea Britanie, ceea ce nu este cazul”, a spus Zwelini Mkhize. Dovezile cercetării arată că mutația britanică s-a dezvoltat înaintea celei din Africa de Sud.
Călătoria interzisă între cele două țări
Britanicii au raportat existența noii lor variante către OMS la jumătatea lunii decembrie, dar i-au putut determina momentul apariției, pe 20 septembrie, „adică cu o lună înainte ca varianta sud-africană să se fi dezvoltat”.
Ministrul sud-african regretă decizia de a interzice călătoriile între Regatul Unit și țara sa. „Nu există dovezi care să demonstreze că tulpina sud-africană este mai patogenă decât tulpina britanică”, iar acest lucru a determinat această măsură, insistă el.
Africa de Sud, cea mai afectată țară de pe continent, a înregistrat peste 14.000 de cazuri pozitive în ultimele două zile, față de o medie situată între 8.000 și 10.000, la începutul săptămânii. Zwelini Mkhize a sugerat că ar putea fi necesare noi restricții „pentru a încetini această rată alarmantă” de răspândire. Aproape 970.000 de sud-africani au contractat boala de la începutul pandemiei. Aproape 26.000 au murit din cauza acesteia.
Sursa: Le Parisien