Nimic nu poate rezista conceptului de „rasism sistemic”. Promotorii săi reușesc să-l identifice în cele mai mici pliuri ale organizării sociale. Toate instituțiile sunt îndemnate să se supună printr-un ritual public în care fiecare povestește momentul conștientizării sale și anunță un program grozav pentru a se îndepărta de logica și structura socială „rasistă”.
Astfel, Asociația Dieteticienilor din Canada se autodenunță și anunță că dorește să își revizuiască practica profesională în lumina antirasismului revoluționar al lui Ibram X. Kendi. Întrucât recomandările dietetice nu au fost adaptate noilor cetățeni care s-au stabilit în Canada în ultimii ani, ele ar fi, prin urmare, discriminatorii și sistematic rasiste.
Câteva zile mai târziu, Justin Trudeau, premierul canadian, anunță un program de împrumut rezervat antreprenorilor negri, făcând din discriminarea rasială un principiu explicit, susținut, sub semnul progresului și incluziunii. Cu alte cuvinte, în funcție de culoarea pielii, vei avea mai multe sau mai puține șanse să beneficiezi de împrumuturi guvernamentale.
Ne amintim, de asemenea, că în luna mai, orașul Hamilton din Ontario a decis să acorde prioritate vaccinării cetățenilor „rasiali”, în numele luptei împotriva „rasismului sistemic” – în ideea de a răsturna în cele din urmă „supremația albă”, care ar fi adevărata temelie a societăților occidentale. Această narațiune poate fi aplicată oricărei situații, ca și când ar avea un scop universal.
Aceast tip de inchiziție tocmai a atins apogeul în Statele Unite, odată cu dorința Universității Princeton de a ataca „rasismul sistemic” prin abolirea obligației de a cunoaște și chiar de a studia greaca și latina. Obligația ar fi discriminatorie. Pentru a deschide larg ușile studiilor clasice, trebuie să reducem drastic cerințele asociate acestora. Excelența nu este altceva decât un reziduu aristocratic care trebuie pulverizat, în numele democratizării cunoașterii, care justifică toate masacrele.
În spatele acestui război împotriva discriminării se ascunde de fapt un război împotriva culturii
În mod surprinzător, Princeton justifică reformă în lumina evenimentelor care au zguduit Statele Unite după moartea tragică a lui George Floyd. Evenimentul este tratat ca o revelație religioasă, dezvăluind natura intimă a unei civilizații care ar trebui să se pocăiască pentru a se renaște, spălată în cele din urmă de păcatul colonial original.
Dar în spatele războiului împotriva discriminării se ascunde de fapt un război împotriva culturii. Prin separarea studiilor clasice de limbile străvechi, ca și cum ar fi fost cârje vechi sau bibelouri discriminatorii, sunt chiar sursele civilizației occidentale pe care le atacă. Acest lucru a fost recunoscut de Dan-el Padilla Peralta, care predă istoria antică la Princeton și care susținea în urmă cu câteva luni, în New York Times, că este necesar să-și încheie domeniul de studiu pentru a elimina „supremația albă”.
Altfel spus, civilizația occidentală va fi distrusă prin distrugerea fundațiilor sale.
Allan Bloom remarcase printre primii că instituțiile care ar trebui să păstreze cultura și să o mențină în viață, astăzi o anihilează și o otrăvesc. Moștenirea care urma să fie îmbogățită este repudiată acolo, aproape blestemată, deconstruită de activiști care nu au cultură. Este o nevroză rasială autentică care a cuprins societatea occidentală, acum traversată de dorința de a se anihila. â
Sursa: Le Figaro